Belföld

Orbán főtanácsadójának köre milliárdos lélegeztetőgép-megrendeléshez jutott

A lélegeztetőgép-biznisz újabb mélységeit tárta fel a Válaszonline. Arról az üzletről van szó, amely kapcsán mi is megírtuk: irreálisan sok, túlárazott lélegezetőgépet vett a kormány. Az egyik szerződött partner a Fourcardinal Tanácsadó Kft., amely április 20-án írt alá egy több mint 17 milliárd forintos szerződést a külügyminisztérummal.

A mostani történet Rahói ZsuzsaOrbán Viktor főtanácsadója tanácsadója körül játszódik.  A ügymenet így foglalható össze röviden:

  • Fourcardinal Tanácsadó Kft. első ügyvezetője Szegi Ildikó volt, akkoriban egyben a Balázs Gyógyulásáért nevű alapítvány kurátora. Ezt az alapítványt már Rahói Zsuzsanna, Orbán Viktor nemzetközi főtanácsadója hozta létre anno.
  • Egy évvel a Fourcardinal indulása után Szegi átadta a cég irányítását Tóthné Rahói Juditnak, Rahói Zsuzsanna testvérének
  • Külön érdekesség, hogy most április 20-án Veréb Balázs és Vámosi-Nagy Zsolt létrehoztak egy vagyonkezelő részvénytársaságot, az SRF Silk Road Fund Holding Zrt.-t.
  • Ezután néhány órával a  Fourcardinal taggyűlésén arról döntöttek, hogy a vagyonkezelő társaság tíz százalékos üzletrészt vásárolhat a cégben.  Azaz pont akkor szálltak be, amikor nyélbeütötték az állami megrendelést.

Veréb személye pedig azért is érdekes külön, mert a cikk szerint épp vádlott egy vesztegetési bűnügyben, ami a Gyurcsány-korszakban privatizált ferihegyi reptér-üzemeltetőhöz, a Budapest Airporthoz kapcsolódik.

Kiemelt kép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által köreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Rahói Zsuzsanna miniszterelnöki főtanácsadó érkezik az EPP kongresszus helyszínére Helsinkiben 2018. november 7-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik