Belföld

Megbüntetnek, ha nincs rajtam maszk? Ki ellenőrzi?

Hétfőtől végső esetben akár rendőrt is hívhatnak azokra, akik az előírt helyeken nem takarják el az arcukat. Utánajártunk, hogyan tartatják be a szabályokat.

A koronavírus terjedése miatt hétfőtől szigorodtak az arceltakarási szabályok, már nem megfelelő a sál és a kendő, csak a maszk. A rendelet boltokban, kulturális intézményekben, ügyintézési helyeken, postákon, tömegközlekedési eszközökön, egészségügyi és szociális intézményekben is előírja a maszkviselést a hatévesnél idősebbeknek. Nem elég, ha a maszkot csak úgy tessék-lássék hordjuk, el kell takarja az orrot és a szájat is.

Az új szabályok többletmunkát adnak a különböző intézményeknek, és adódhatnak konfliktusok is. Arra voltunk kíváncsiak, egyes intézmények hogyan próbálnak érvényt szerezni az új szabályoknak.

A kereskedők bebiztosították magukat

A megkeresett kereskedelmi láncok kérdéseinkkel az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárához irányítottak. Vámos György elmondta, hogy amikor a kormányfő bejelentette a maszkviselés szigorítását, három dolog kimondását kérték, ami meg is történt:

  • a vásárlónak és a kereskedelmi egységekben dolgozóknak is kötelező a maszkviselés.
  • Rögzítették, mit kell tennie a boltnak, ha a vevő nem visel maszkot.
  • A boltost nem büntetik, ha a maszkviselés érdekében megteszi, amit tőle elvárnak.
Fotó: Mohos Márton /24.hu

A boltokban eddig is el kellett takarni az arcot, hétfőtől azonban csak a maszk elfogadott, orra, szájra ráhúzva. Aki ennek nem tesz eleget, azt fel kell szólítaniuk a boltosoknak a szabálykövetésre, és ha ez eredménytelen, nem engedhetik be az illetőt, nem szolgálhatják ki, és fizetni sem hagyhatják, illetve távozásra kell kérniük. Aki nem megy el, és nem is vesz maszkot, arra pedig rendőrt kell hívniuk.

Ha nem veszünk maszkot

A védelmi intézkedés megszegése szabálysértésnek számít. A rendőr lehet, hogy csak figyelmeztet, de pénzbírságot is kiszabhat, ami minimum ötezer forint, legfeljebb 150 ezer (fiatalkorúnál legfeljebb 50 ezer) forint lehet. A helyszíni bírság plafonja 25 ezer forint. Szóba jöhet még a szabálysértési elzárás és a közérdekű munka is.

Vámos György szerint a kereskedők legfontosabb teendője az volt, hogy minderről hétfő reggelre egy frissített tájékoztatót tegyenek ki a bejárathoz. Ha a boltos ezt mind megteszi, őt nem büntetheti meg a jegyző.

A bolt egész területén, mindig kell a maszk

Újdonság, hogy a dolgozóknak nem csak nyitvatartási időben kell hordaniuk a maszkot, hanem munkavégzésük során végig, a raktárban és az eladótérben is, akkor is, ha a pénztáros, vagy a biztonsági őr plexi mögött ül. A bevásárlóközpontok egész belső területén szintén, nem csak a plázák üzleteiben.

A rendelet a boltosokra bízta, hány dolgozót és kiket állítanak rá a maszkviselés ellenőrzésére – a lényeg, hogy minden boltban mindig legyen, aki erre figyel. A kereskedők a hétvégén elkészítették ezzel kapcsolatos belső utasításaikat, így hétfőtől már alkalmazzák az új szabályt. Érdemes a maszkot magunkkal vinni, mert csak az üzletek egy részében tudunk venni, ha elfelejtettük.

Reggel még voltak renitensek

Olvasónk a Spar élelmiszerlánc egyik vidéki áruházában vásárolt reggel. A kirakott tájékoztatás ellenére volt, aki még mindig maszk, vagy orrtakarás nélkül próbált bemenni. Őket a bejáratnál az üzletvezető személyesen kérte meg a helyes maszkviselésre. A húsospultban az eladóknak is csak a száját takarta el a maszk, ahogy annak a sorban álló idős úrnak is, aki azzal mentegetőzött, hogy bepárásodik a szemüvege. Az üzleten belül a biztonsági őr járt körbe, udvariasan szólt annak, akinél problémás volt a maszkviselés. Egy hölgyet többször is felszólított, aki a pénztárnál besokallt, méltatlankodva kikérte magának, miért követi őt, és miért szól rá. Végül a nyakára tolt maszkkal fizetett.

A kereskedők abban bíznak, hogy azok is fogják hordani a maszkot, akik esetleg ezt eddig nem tették. Vámos György legalábbis nehezen tudja elképzelni, hogy ha valaki felszólítanak, rendesen vegye fel a maszkot, vagy távozzon, különben rendőrt hívnak rá, az az utóbbit választaná.

Fotó: Marjai János /24.hu

A Lidlnél is figyelnek ránk

A Lidl  is fontosnak tartja a biztonságot és a széles körű tájékoztatást. Náluk az áruházi munkatársak feladata lesz a maszkfigyelés, a felszólítás maszkviselésre, esetleg az üzlet elhagyására, végső esetben pedig a rendőrség értesítése. Áruházaikban lehet maszkot venni.

Ügyintézéskor, utazáskor, várakozás közben is kötelező a maszk

Az üzleteken kívül az ügyintézési helyeken is a dresszkód részévé vált a maszk, igaz, volt, ahol már eddig is kérték. Az OTP Bank is e körbe tartozott, kötelezővé tette ügyfeleinek a maszkviselést, amelyet csak az ügyfélazonosítás idejére távolíthattak el. Elmondásuk szerint a bankolók nagyobbik része eddig együttműködő volt, erre számítanak most is. A biztonság érdekében nagyobb forgalmú fiókjaikban ismét alkalmazzák a tavasszal bevezetett szakaszos beengedést, illetve szorgalmazzák az előzetes online időpontfoglalást, amit egyre többen vesznek igénybe, akárcsak az online bankolást.

A Magyar Posta a tavaszi veszélyhelyzet kihirdetése óta előírta munkatársai számára a maszkviselést amennyiben ügyfélkapcsolatban dolgoztak, és az ügyfelektől is ezt kérték. Minden postán és weboldalukon is figyelemfelhívó plakátokat helyeztek ki a kötelező maszkviselésről. Nem lehet maszk nélkül belépni az ügyféltérbe és bent folyamatosan viselni kell. Ha valaki mégis maszk nélkül lépne be, felszólítják a felvételére, és ha ennek nem tesz eleget, a posta elhagyására. A postákon jelenleg nem vásárolható maszk.

A kormányhivatalokban már kötelező volt

A fővárosi kormányhivatal azt írta, a Miniszterelnökség döntése értelmében szeptember 3-ától a kormányhivatali ügyfélszolgálatokon az ügyfeleknek és az ügyintézőknek minden esetben kötelező arcot és orrot eltakaró maszkot hordani. Maszkvásárlásra nincs lehetőség ügyfélszolgálataikban.

Az Elmű-Émász ügyfélszolgálatain szintén már eddig is elvárták az arc eltakarását az ügyfelektől, és a dolgozók közül azok is viseltek maszkot, akik nem plexivel védett területen voltak, például a hostessek és a biztonsági őrök. Konfliktus nem volt ebből. Az új szabályokról minden lehetséges helyen tájékoztatnak. Náluk az irodavezető, a hostessek, illetve a biztonsági őrök fogják figyelni a maszkviselést. Ha nincs, udvariasan kérés után jöhet a felszólítás, szükség esetén a hatóság értesítése, amire eddig még nem volt szükség. Annak az ügyfélnek, aki nem hozott maszkot, eddig is térítésmentesen biztosítottak egyszer használatos, eldobható maszkot, és ezt eztán is megteszik.

A Magyar Telekomnál is figyelik, van-e maszkunk, és szükség esetén náluk is adnak eldobhatót, díjmentesen. Tapasztalataik szerint az ügyfelek megértőek. Ha valaki mégsem hajlandó maszkot felvenni, nem szolgálják ki. Szeptembertől egyébként ismét távmunkára állt át a Magyar Telekom, csak azok járnak be, akiknek ez elengedhetetlen, nekik a cég biztosítja a védőfelszerelést.

A Pécsi Törvényszék közleménye szerint náluk kötelező a saját tulajdonú, szájat és orrot eltakaró maszk használata belépés után, valamennyi helyiségében. A belépési protokoll része még a kézfertőtlenítés, a Covid-nyilatkoztatás, és a testhőmérséklet-mérés. 37,2 °C feletti testhővel nem lehet az épületbe bejutni.

A kormányrendelet alapján a MÁV és a Volán szeptember 21-től már nemcsak a tömegközlekedési eszközökön várja el a maszkviselést, hanem az állomási és megállóhelyi helyiségekben is, felszállás előtt vagy leszállás után. Amennyiben az utas felszólítás ellenére sem hajlandó együttműködni, pótdíjat szabhatnak ki, illetve kizárhatják az utazásból, további ellenszegülés esetén pedig a személyzet rendőri segítséget kérhet.

Kiemelt kép: Farkas Norbert /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik