Belföld koronavírus

Tovább szigorítja a maszkhasználatot a MÁV és a Volánbusz

Szeptember 21-től a maszk használata már nemcsak a közösségi közlekedési eszközökön, hanem azon állomási és megállóhelyi helyiségekben is kötelező lesz, ahol az utas a felszállás előtt vagy után tartózkodik – közölte honlapján a MÁV-Start egy szeptember 18-án megjelent kormányrendeletre hivatkozva.

A rendelet minden, a hatodik életévét betöltött utasra vonatkozik. A MÁV és a Volánbusz minden olyan utasát kizárja az utazásból, aki nem a rendeletben előírt módon viseli az orrot és a szájat eltakaró maszkot. Hozzátették azt is, hogy most már nem elegendő sál vagy kendő használata, helyette orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot kell kötelezően hordani az utazás során.

Megjegyezték, hogy a szabályszegő utasra, amennyiben a felszólítás ellenére sem hajlandó együttműködni, pótdíjat szabhatnak ki, illetve ki is zárhatják az utazásból, további ellenszegülés esetén pedig a személyzet rendőri segítséget kérhet, hogy a renitens utassal szemben intézkedjen és feljelenést tegyen.

A MÁV és a Volánbusz továbbra is arra kéri utasait, hogy tartsák be a közegészségügyi előírásokat, és lázzal vagy meghűléses tünetekkel járó betegség esetén ne vegyék igénybe a közösségi közlekedési eszközöket. A sorban állás és személyes érintkezések csökkentése érdekében jegy- és bérletvásárláskor részesítsék előnyben az elektronikus jegyvásárlási lehetőségeket, például a MÁV applikáció használatát.

Kiemelt kép: 24.hu/Farkas Norbert

Ajánlott videó

Olvasói sztorik