Belföld

Csányiék magán-járványkórháza 1,4 milliárdos bevételkiesést hozott

A koronavírus első hulláma jónéhány magyar cég számára  rendkívüli bevételi lehetőségeket hozott, elég, ha csak a maszkok, a lélegeztetőgépek beszerzésére, vagy egyes fertőtlenítőszerek gyártására gondolunk. Ám a járványkórház mint üzleti vállalkozás – a jelek szerint – rossz ötletnek bizonyult.

A Budai Egészségközpont (BEK) Királyhágó utcai, 120 ágyas kórháza áprilistól július elejéig járványkórházként működött, ami azt jelentette, hogy ebben az időszakban kizárólag koronavírusos betegeket fogadhattak, és az állam is csak ezeket a kezeléseket finanszírozta.

A 24.hu információi szerint a tavaszi járvány három hónapja alatt összesen húsz COVID-fertőzött pácienst ápoltak a Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségébe tartozó intézményben.

Valójában nem meglepő, hogy a jól felszerelt magánkórház szinte teljesen kihasználatlanul maradt, hiszen az Orbán-kormány jelentősen túlkalibrálta a járványbetegek számára fenntartott ágykapacitást. Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter áprilisban országszerte több mint 30 ezer kórházi ágy felszabadítását rendelte el, de emellett Budapesten a Kútvölgyi Kórház tömbjében rohammunkával külön karanténkórházat, Kiskunhalason pedig egy 150 páciens befogadására alkalmas járványügyi konténerlétesítményt alakítottak ki. A kezelésre szoruló COVID-betegek száma viszont a tavaszi időszakban csak néhány esetben lépte túl a napi ezer főt.

A BEK március és július eleje között összességében 1,4 milliárd forint bevételkiesést volt kénytelen elkönyvelni.

A súlyos veszteséget és annak mértékét kérdésünkre Varga Péter Pál intézményigazgató is elismerte. A BEK társtulajdonosa szerint a magánrendelések leállítása önmagában mintegy 880 millió, a külföldi gerincműtétek elmaradása pedig nagyjából 300 milliós forintos kiesést okozott.

Ahogy kapjuk az adatokat, folyamatosan módosul az időszak az egyenlege, de ezek az összegek már jelentősen nem változnak

– közölte az igazgató.

Eredetileg a tulajdonosok – a Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségébe tartozó Bonitás 2002 Zrt. és Varga Péter Pál családi cége, a Medikomp Kft. – közös döntése volt, hogy felajánlják a teljes fekvőbeteg-kapacitást az operatív törzs számára. Az átállás előtt még komoly beruházásokat is végeztek. Az OTP Bank segítségével márciusban húsz új lélegeztetőgépet is vásároltak.

Az egészségközpontot működtető kft. a 2018-as beszámoló szerint 7,5 milliárdos éves bevétel mellett 428 milliós adózás utáni eredményt ért el. Varga Péter Pál szerint a kiesés miatt a szükséges ráfordítások egy része is elmaradt.

Az igazgató elmondta, hogy az állami finanszírozási szerződés az átállások ellenére folyamatos volt, csak a szakmai tartalom változott az aktuális igénybevétel szerint. Varga Péter Pál meg is dicsérte a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőt (NEAK), azt állítva, hogy a visszaállás kevés bürokráciával járt, és a NEAK kifejezetten segítőkész volt a kapacitás szezonális átütemezésében, valamint a megnövekedett gyermeksebészeti program beindításában. Az igazgató szerint a közfinanszírozott Országos Gerincgyógyászati Központ már a nyáron teljes kapacitással működött, amit csak a szigorúbb beléptetési rend, és óránként maximált beteglétszám korlátoz.

Kiemelt kép: A Budai Egészségközpont épülete. Fotó: Farkas Norbert /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik