Belföld koronavírus

812 koronást ápolnak kórházban, pedig 36 ezer ágyat kellett miattuk felszabadítani

A vasárnap – május 10-i – reggeli adatok szerint 812, jelenleg is koronavírusos beteget ápolnak kórházakban Magyarországon, közülük 50-en lélegeztetőgépen vannak.

Ez töredéke annak a 36 ezer helynek, amennyi ágyat fel kellett szabadítaniuk április közepén a kórházaknak, hogy szükség esetén fogadni tudják a koronavírusos betegeket.

A Népszava információja szerint az országos tiszti főorvos minapi utasítása szerint a mentők péntektől a koronavírusos betegek ellátására kijelölt csaknem száz intézmény helyett kettőbe, az egykori hivatalos járványkórházba, a Szent Lászlóba, illetve az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe vihetik a kezelésre szoruló covidos betegeket. Ha ez a két intézmény megtelne, csak meghatározott sorrendben lehet újabb kórházakat bevonni a vírusfertőzöttek ellátásába.

Ezzel a tiszti főorvos a másodvonalba sorolta a miskolci megyei, a kiskunhalasi, a szekszárdi és az ajkai kórházakat. További 35, főként megyei és néhány nagyobb fővárosi intézmény pedig csak akkor láthat el ilyen beteget, ha ezek megteltek.

A kórházak tömeges felszabadításának a következő lépcsője valószínűleg a tervezhető ellátások fokozatos újraindítása lesz. Már most van olyan intézmény, ahol ha nem is túl nagy gőzzel, de elkezdték az elmaradt beavatkozások pótlását – írja a lap.

Kiemelt kép: Kásler Miklós miniszter. Fotó: smagpictures.com

Ajánlott videó