Belföld

Ötmilliárdos áfacsalással vádolják a Mall.hu webáruház beszállítóit

Ötmilliárd forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség egy webáruház beszállítói ellen. Az Ibolya Tibor főügyész által jegyzett közleményükben azt írják, hogy az internetes kereskedelemben működő bűnszervezetek fiktív cégek beiktatásával csalták el az adót. A főügyészség összesen húsz emberre kért fegyházbüntetést az ügyben. Értesüléseink szerint ez az a Mall.hu webáruházat érintő ügy, amikor több mint hatszáz pénzügyi nyomozóval, pénzügyőrrel és revizorral csaptak le a bűnszervezetre az adóhatóság munkatársai.

A több mint nyolcszáz oldalas vádirat lényege szerint egy Mall.hu webáruházat üzemeltető cégnél dolgozott egy férfi, aki beszerzést és értékesítést koordináló képviselő volt. A férfi kapcsolatba került és megállapodott szervezett bűnelkövetői csoportokkal, amelyek költségvetési csalás elkövetésére specializálódva belföldi és külföldi cégekből álló, többszintű cégláncolatokat működtettek, és a bűnös kapcsolatért cserébe vesztegetési pénzt fizettek a férfinak.

A cégláncolatok az Európai Unióból szereztek be árut, elsődlegesen műszaki cikkeket, amelyeket aztán belföldön értékesítettek, azonban az általános forgalmi adófizetési kötelezettségüket jogellenes manőverekkel elkerülték. A webáruház a cégláncolatokon keresztül szerezte be egyes termékcsoportjait, azonban a webáruházat működtető cég vezetői nem tudtak a jogellenes tevékenységről. A cégláncolatokban részt vevő társaságok az adóbevallási kötelezettségüknek nem tettek eleget, vagy valótlan adatokkal nyújtották be bevallásaikat, és ezzel összesen több mint ötmilliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a magyar költségvetésnek.

A cégeket „strómanok”, többségében külhoni magyarok nevére jegyeztették be, akik végrehajtható vagyonnal nem rendelkeztek, a cégalapítással vagy átruházással kapcsolatos iratokat kizárólag pénzért írták alá. A webáruházat üzemeltető cég képviselői nem tudtak arról, hogy a részükre számlázó beszállító cégek valótlan tartalmú számlákat állítanak ki, illetve, hogy a számla általános forgalmi adótartalmát a cégláncolatokhoz tartozó egyik cég sem fizette meg.

A NAV még 2017 novemberében csapott le a hatalmas bűnszervezetre. A két napon át  tartó akcióban mintegy ötszáz pénzügyi nyomozó, ötven adórevizor, száz pénzügyőr, és a NAV informatikai és pénzmosás elleni szakemberei dolgoztak kétszázharminc helyszínen a bűnszervezethez tartozó cégcsoport ügyvezetőinél, irodáiban és raktáraiban tartott házkutatásoknál és lefoglalásoknál.

Az akcióban a pénzügyi nyomozók 50 gyanúsítottal szemben intézkedtek és 49 tanút hallgattak ki. A NAV és az NNI összehangolt akciójának eredményeként 39 gépjárművet, 42 millió forint és 208 ezer euró készpénzt foglaltak le, mintegy 100 bankszámlát, 10 ingatlant zároltak, az elkövetőkhöz kapcsolódó vállalkozások árukészletét is lefoglalták. A lefoglalt és zárolt vagyon értéke mintegy 1,5 milliárd forint. Az egyik gyanúsított 150 ezer eurót próbált „megmenteni” úgy, hogy átdobta szomszédja erkélyére, de a nyomozók ezt a pénzt is lefoglalták.

A Fővárosi Főügyészség végül 42 ember ellen emelt vádat bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt, és kilenc céggel szemben is indítványozta büntetőjogi intézkedés alkalmazását. A főbűnös akár húsz év börtönt is kaphat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik