Belföld

Az orbáni tudománypolitika támogatói miatt írták át Palkovicsék az OTKA-pénzek elosztását

A 24.hu információja szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) két olyan kutató miatt változtatta meg az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) 2020-ra szóló támogatási listáját, akik nyíltan kiálltak az Orbán-kormány tudománypolitikai lépései mellett, és szerepet vállaltak azokban a testületekben, amelyek az MTA kutatóhálózatának „einstandolása” után álltak fel.

Az OTKA egyik kollégiumának elnöke a hétvégén körlevélben jelentette be, hogy kormányzati szinten mindenféle előzetes egyeztetés nélkül átírták az orvosi és biológiai kollégium szakmai zsűrijének javaslatát a támogatásra érdemes kutatói pályázatokról. Acsády László akadémikus tudatta, hogy az eddig példa nélküli beavatkozást nem tartja összeegyeztethetőnek az általa képviselt tudományértékelési elvekkel, ezért hét év után lemond a posztról.

A hétvégén vált nyilvánossá az OTKA pályázatok nyertesinek listája. Az állami pénzből működő OTKA a magyarországi alapkutatások finanszírozásának legfontosabb forrása. Az 1980-as évek óta működő rendszerben szakterületenként egy-egy 10-15 tagú zsűri, többnyire külföldi szaktekintélyek bevonásával hosszas kiválasztási folyamat során alakítja ki a pályázatok „kiválósági sorrendjét”. Ez a lista határozza meg, hogy melyik pályázatot tartják támogatásra érdemesnek, és melyiket nem. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által meghirdetett alapkutatási pályázatokon most mintegy 320 kutató és kutatócsoport között osztottak el csaknem 11 milliárd forint támogatást.

Acsády bejelentése után az NKFIH nemrég kinevezett elnöke, Birkner Zoltán azt közölte, hogy egy úgynevezett tudománymetriai rendszert vezettek be az értékelésnél, így több esetben valóban megváltoztatták a zsűri által jóváhagyott sorrendet. Információink szerint az egyik ilyen változtatásnak köszönhetően került a támogatottak közé Závodszky Péter nyugalmazott egyetemi tanár is, jóllehet  mostani pályázatát a zsűri korábban az utolsó helyre rangsorolta a versenyben lévő többi pályamunkához képest.

Závodszky februárban került be az Orbán Viktor által frissen létrehozott Nemzeti Tudománypolitikai Tanács tagjai közé. A biofizika területén komoly tudományos munkássággal rendelkező akadémikus tavaly többek között a Hír Tv-nek nyilatkozva nyilvánosan is szembeszállt az MTA-vezetéssel, amely megpróbálta megakadályozni az akadémiai kutatóhálózat elvételét. Závodszky akkor azt fejtegette, hogy az MTA nagy hibát követ el, mert az együttműködéssel sokkal nagyobb mértékben vehetne részt a jövő alakításában, mint a szembeszegüléssel. A biofizikus a Nemzeti Tudománypolitikai Tanácsban most együtt ülhet Palkovics László innovációs miniszterrel és azzal a Birnker Zoltánnal, aki az NKFIH elnökeként hétfőn megmagyarázta a támogatási listán végrehajtott változtatásokat.

A változtatás révén jutott 48 milliós támogatáshoz Kellermayer Miklós, a SOTE Biofizikai és Sugárbiológiai intézetének vezetője is. Kellermayer Palkovics felkérésére tagságot vállalt az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) irányítótestületében. Mint ismert, tavaly ősszel ez a Maróth Miklós által vezetett intézmény vette át az MTA-tól a kutatóintézeteket.

Tiltakozott a kormányzati beavatkozás ellen az MTA-tudósok által létrehozott Stádium 28 Kör. A Facebookon közzétett levél szerint a kör tagjai elfogadhatatlannak tartják a felülről jött beavatkozást, mert

a nemzetközi szinten igen alacsonynak számító kutatási támogatások ilyen átrendezése megingatja a bizalmat a támogatási rendszerben, megalázó az áldozatos szakmai munkát végző zsűritagokra és bírálókra nézve, és értéktelenné teszi a nyertesek számára a szakmai ítéletet.

A 24.hu megkereste az ITM-et, hogy politikai döntések szerepet játszottak-e a lista módosításában. A tárca nem cáfolta, hogy a két pályázattal kapcsolatban megváltoztatta a korábbi besorolást. Az ITM  közölte, hogy zsűri rangsorjavaslatai nem nyilvánosak, azok kapcsán a zsűritagokat is titoktartás kötelezi, konkrét pályázatok elbírálásáról sem adható információ. A minisztérium ugyanakkor azt állítja, hogy a támogatói döntések kizárólag tudományos szempontok szerint, a szakmai testületek által összeállított rangsorok alapján, a pályázók eddigi teljesítményének és a projektjavaslatok jelentőségének figyelembe vételével születtek meg.

Kiemelt kép: MTI /Miniszterelnöki Sajtóiroda /Benkő Vivien Cher

Ajánlott videó

Olvasói sztorik