Belföld

Még a Kádár-rendszerben sem történt ilyen: Palkovicsék belenyúltak az OTKA pénzosztásába

A hétvégén bejelentette lemondását az OTKA egyik kollégiumának elnöke, miután kiderült, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium átírta a szakmai zsűri javaslatát a támogatásra érdemes kutatói pályázatokról. Ilyen beavatkozásra az OTKA 35 éves történetében nem volt példa.

Miután a kollégium által jóváhagyott zsűrisorrendek indoklás és egyeztetés nélküli megváltoztatását nem tartom összeegyeztethetőnek az általam képviselt tudományértékelési módszerrel, kollégiumi elnöki funkciómról 2020. szeptember 1-jei hatállyal, hét év után, lemondok.

Ezt Acsády László akadémikus, az OTKA orvosi és biológiai tudományok kollégiumának elnöke írta kollégáinak egy körlevélben. Acsády a hétvégén szembesült azzal, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium megváltoztatta a 2020-as pályázati ciklusra szóló támogatási listát, amelyet a kollégium zsűrije állított össze és hagyott jóvá.

Az OTKA a hazai alapkutatási projektek legfőbb – szinte egyetlen – pályázati pénzforrása, amely a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, illetve a Palkovics László által irányított innovációs tárca égisze alatt működik. A hivatalos tájékoztatás szerint a minisztérium három kutatói kategóriában hozta nyilvánosságra az eredményeket, így több mint 320 kutató, kutatócsoport csaknem 11 milliárd forint támogatást kapott az alapkutatási pályázatokon.

A döntési lista önkényes megváltoztatása megdöbbenést keltett az orvosi és biológiai tudományok kollégiumában, különösen azért, mert lényegesek az eltérések a szakma által elfogadott sorrendhez képest. A minisztériumi döntéssel ugyanis bekerült a nyertesek közé olyan „vonal alatti pályázó” is, aki előtte az utolsó helyen végzett az adott zsűri rangsorában.

Az ITM egy eddig megrendíthetetlen tudományetikai határt lépett át megsértve azt az alapelvet, hogy a kutatási támogatásokat szigorúan szakmai alapon, fair versenyben lehet csak elnyerni

– mondta a 24.hu-nak Váradi András, az MTA doktora, a molekuláris és szerkezeti biológia, biokémia zsűri tagja. Váradi András szerint az OTKA hányattatott, több mint 35 éves története során nem fordult elő, hogy a szakmai döntéseket szisztematikusan megváltoztatták volna.

Zsűritagként valamennyien nagyon komoly, sok-sok órát igénybe vevő munkát végeztünk. Ezért a hivataltól tiszteletdíjat kaptunk. Nem szeretnék olyan tevékenységért díjazásban részesülni, amely etikátlan megoldással végződik

– jelentette ki a megváltoztatott pályázati listás zsűri tagja. Váradi közölte, tiltakozásul a tiszteletdíját civil szervezeteknek fogja átutalni, amennyiben a minisztérium nem tisztázza, hogy mi történt. A zsűritag nyílt levelet is megfogalmazott, amelyben közölte, azt várja az ITM-től, hogy indítson belső vizsgálatot az ügyben, és „reparálja, amit tönkretett”, másrészt felszólítja az „érdemtelenül” kedvezményezett pályázókat, hogy ne kössék meg a támogatási szerződést a hivatallal, mert nekik is érdekük, hogy a rendszer tiszta maradjon.

A 24.hu megkereste az ITM-et is az ügyben, de a tárcától cikkünk megjelenése után kaptunk választ. A minisztérium szerint

az OTKA pályázatok értékelési folyamatába idén új, tudománymetriai alapú döntéshozatalt támogató rendszer épült be. Az Élvonal konstrukcióból átcsoportosított többletforrásból hét, szakpolitikailag kiemelt jelentőségű projekt kapott támogatást.

A tárca azt is írta, hogy a 320 döntésből 19 esetében történt felülvizsgálat, de mindössze 9 pályázat döntése változott meg, mert “kiemelkedően magas tudománymetriai mutatókat” szereztek.

A következő időszakban végbemegy az újonnan bevezetett rendszer felülvizsgálata is annak érdekében, hogy a pályázók bírálata a legkiválóbb minőségi kritériumrendszerben valósuljon meg

– írt az ITM.

Kiemelt kép: Varga György /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik