Belföld

Bevezetik a „diákhitelt” a szakképzésben és a felnőttképzésben is

„Egy jó szakma kitanulásának már nem lehet anyagi akadálya, 2021 áprilisától ugyanis már igényelhetőek a képzési hitelek” – tájékoztatta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t.

Az újfajta konstrukciókra is érvényesek lesznek a családtámogatási kedvezmények: ha a hitelfelvételt követően megszületik a második gyermek, akkor az édesanyának csak a hiteltartozás felét kell visszafizetnie, a harmadik gyermek megszületése után pedig a teljes tartozását elengedik.

A képzési hitel több mint 57 ezer felnőttoktatásban résztvevőnek és mintegy 220 ezer szakképzésben tanuló diáknak hozhat könnyebbséget

– mondta az államtitkár.

Tállai arról beszélt, hogy a magyar gazdaság jövője a versenyképes, magas technológia tartalmú, korszerű termelés és szolgáltatások világszínvonalú fejlesztésében áll, amelyhez magasan képzett, alkalmasint a legújabb szakmai tudással is felvértezett szakemberekre van szükség.

A képzetlen ukránokat vonzza a leginkább a magyar álom
Négy év alatt megötszöröződött a Magyarországon dolgozó külföldiek száma. Most az is kiderült, hogy kik érkeznek.

„Az egyre gyorsabban változó munkaerőpiaci igények miatt egyre fontosabbá válik az élethosszig tartó tanulás. Soha nem késő egy jó szakmára váltani” – fejtegette az államtitkár. Az újfajta képzési hitelek a 18 és 55 év közötti korosztály számára lesznek elérhetők, a három hónapnál hosszabb képzésekre.

Az új képzési hitelek igényléséhez sem hitelbírálatra, sem biztosítékra nem lesz szükség, csak a szak- vagy felnőttképzési jogviszonyt kell majd igazolni. A technikumok és a szakképző iskolák által kínált új ösztöndíjrendszer nem zárja ki a hitel felvételét, a kölcsönt az iskoláktól kapott támogatás mellett is lehet igényelni.

Az új kölcsönnek a felsőoktatási diákhitelhez hasonlóan két fajtája lesz: szabad felhasználású hitel és a képzési díjra fordítható kötött felhasználású hitel.

A teljesen szabad felhasználású kölcsönt maximum havi 150 ezer forintig igényelhetik majd a képzésekben résztvevők. A kamata kedvező, épp annyi, mint a Diákhitel1-é, amely jelenleg 1,99 százalék.

A kötött felhasználású képzési hitel pedig kamatmentes, maximálisan felvehető összege az iskolarendszerű szakképzésben és a nemzetgazdasági szempontból kiemelt képzéseknél igazodik az önköltség díjához, míg az egyéb képzéseknél maximum félmillió forint lesz.

Kiemelt kép: Mohos Márton/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik