Belföld koronavírus

Gulyás Gergely: Június közepén megnyithatnak a mozik, színházak, múzeumok, fürdők

100 évvel ezelőtt kényszerült Magyarország arra, hogy a trianoni békediktátumot aláírja, emiatt minden harmadik magyar a határon túlra került anélkül, hogy elköltözött volna. A magyar nemzet az egyetlen, amely képes volt véghez vinni azt a csodát, hogy egy gyilkossági kísérlet után is életben maradt, kezdte a csütörtöki kormányinfót Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány nevében arról beszélt,

gondolunk azokra, akiket magyarságuk miatt kivégeztek, bebörtönöztek, hazájukért való hűségért kellett életüket áldozni.

Közölte, Orbán Viktor miniszterelnök június 6-án Sátoraljaújhelyen mond beszédet és avat szobrot.

Egy percre megáll ma az élet Budapesten
Közösen emlékezik a főváros Trianonra.

A kormány döntött arról szerdai ülésén, hogy a Citadellán a Magyar Szabadság Múzeuma létrejöhessen és ez a teljes Gellért-hegy megújítását is jelenti.

Gulyás Gergely elmondta, Magyarország sikeres volt a járvány első szakaszában, sikeresebb, mint bármely nyugat-európai ország. Objektív és tragikus adat, hogy mennyien vesztették életüket, hiszen minden emberélet pótolhatatlan, de a védekezés sikeres volt, emiatt ismételten köszönetet mondott mindazoknak, akik betartották a járványügyi szabályokat.

A kormány benyújtotta veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényt. A járványügyi készültségben is fog működni az operatív törzs, a tiszti főorvosnak mindazok a jogosultságai, amelyekkel intézkedéseket tehet, biztosítottak lesznek. A legfontosabb változás az, hogy a rendeleti törvényalkotás megszűnik, ez a lehetőség a rendkívüli jogrend végével megszűnik, csak az országgyűlés alkothat törvényeket, de el kell dönteni, hogy a most hatályát veszítő rendeletek közül mi az, amit fenn kíván tartani a kormány és mi az, amit nem

magyarázta.

Hozzátette, remélik, hogy a baloldal amely a védekezést bel- és külföldön egyaránt támadta, legalább a járványügyi készültséget támogatni fogja. Jelenleg felelőtlenség lenne a járványügyi készültséget nem fenntartani, mert mindenki azt jósolja, hogy második, harmadik hulláma is lehet a járványa. Bíznak benne, hogy a szakértők tévednek, de a legrosszabbra kell felkészülni.

A kormány 590 milliárd forintot fordított a járvány elleni védekezésre, ez szükséges és arányos volt, közölte.

A hitelmoratóriummal kapcsolatban ismertette, a lakossági ügyfelek kétharmada, a vállalatok négyötöde élt ezzel a lehetőséggel, ez a kevésbé tehető adósoknak és a kisvállalkozóknak jelentett nagy segítséget.

Bejelentette,

a rendezvényekre vonatkozó korlátozások fennmaradnak, de az általános korlátozások megszűnnek, így a színházak, mozik, fürdők, múzeumok újra látogathatók lesznek a veszélyhelyzet megszüntetése után. Erről június 16-án szavaz az országgyűlés, ezt követően pár napon belül lép majd életbe a járványügyi készültség. A védőtávolságra, rendezvényekre, szórakozóhelyekre, maszkhasználatra vonatkozó intézkedéseket az operatív törzs vizsgálja, ezekben nincs változás.  A védett vásárlási idősáv fennmarad, ennek időtartamát az operatív törzs szabályozza.

Elmondta azt is, az idősotthonok, szociális ellátóhelyek látogatási tilalma a veszélyhelyzet végéig fennmarad, utána a tisztifőorvos dönthet a folytatásról. Ebben a kérdésben indokolt többszörös óvatossággal eljárni.

Június 20-án ér véget a különleges jogrend, utána újra lehet látogatni a szociális intézményekben
Újra felvehetnek időseket a szociális intézmények, de csak ha 4 napnál nem régebbi, negatív koronavírus-eredménnyel rendelkezik.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is tájékoztatott, az autós koncerteket generálisan engedélyezik.

Adócsökkentésekről is döntött az országgyűlés: a szociális hozzájárulási adó 17,5 százlaékról 15,5 százalékra csökken július 1-től. A kisvállalati adókulcs 12 százalékról 11 százalékra csökken.

A magyar kormány 1 millió 144 ezer 125 munkahely megvédésében, támogatásában vagy képzési támogatásában működött közre a járványhelyzet alatt.

Újabb 23 ember fertőzödött meg koronavírussal, öten meghaltak
Az aktív fertőzöttk száma a kormányzati tájékoztatás szerint csökkent, valójában nőtt.

Gulyás azt is bejelentette, szerdán 5,1 milliárd forintos kultúratámogató programról döntöttek.

Újságírói kérdése válaszolva közölte, a Horvátországból hazatérő magyaroknak azért kell két hétre karanténba vonulnia, mert a horvát-olasz határ nyitva van, ezért nem csak mi, hanem minden Horvátországgal szomszédos ország óvatos velük. Ez nyilván nem életszerű, dolgoznak rajta, hogy a problémát megoldják.

Arról is ejtett szót, hogy az érettségik eredményét június 17. után fogják ismertetni, ennek részleteiről majd az illetékes tárca ad tájékoztatást.

A kormány szerint cigánybűnözés nincs, csak cigánybűnözők vannak, és mindenki ellen fel kell lépni, aki bűncselekményt követ el.

Szintén újságírói kérdésre reagálva közölte, az egészségügyi dolgozók és a technikai személyzet is megkapja a bruttó 500 ezer forintot.

Kiemelt kép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik