Belföld koronavírus

Iskolaőrséget hoz létre, június 20-ig korlátozza a gyülekezést a kormány

Iskolaőrséget hoz létre a kormány,

amely része lesz a tantestületnek (bár nem a pedagógusokra irányadó törvényi szabályozás lesz rá érvényes) – erről döntött a kormány. Nagyjából 140-150 szakiskolában, és 300 rendes iskolában lesznek jelen ezek az egységek, ott, ahol a fegyelmi körülmények miatt a kormány álláspontja szerint erre szükség van. A valószínűleg korábban rendőrként dolgozó iskolaőrök fegyvert nem tarthatnak maguknál, de más fegyelmező eszközt igen.

Lejjebb viszik a büntethetőség alsó korhatárát is: minden, a pedagógusok ellen elkövetett cselekmény büntethető lesz már 12 éves kortól. 

A hétfői és szerdai kormányülésnek egy napirendje volt, például a költségvetésről és a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvények tárgyalása – mondta el a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely.

Magyarország azon kevés ország közé tartozik, ahol a tömeges megbetegedések időszak nem következett el,

emelte ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Ehhez kellett az is, hogy nemzeti egység jöjjön létre. Szomorúan látta ugyanakkor a kormány, hogy nem számíthatnak a baloldali pártokra, amelyek – Gulyás szerint – nem csak a politikusokat, hanem a szakembereket is támadták.

A járványügyi készültségre vonatkozó jogszabály alapvető jogkorlátozásra nem ad lehetőséget,

jegyezte meg Gulyás. Ilyen alapvető jogkorlátozás például a gyülekezési jog korlátozása. Ugyanakkor ezt a jogszabály lehetővé teszi azt, hogy szükség esetén fenntartsák a vásárlási idősávokat, illetve szabályozzák a rendezvények megtartását. Ez azonban rendkívül szerény jogosítvány a veszélyhelyzeti, különleges jogrenddel szemben – hangsúlyozta a politikus.

A rendkívüli jogrendet azért lehet megszüntetni, mert a védekezés sikeres volt, ezért mindenkinek köszönetet szeretnénk mondani – tette hozzá a miniszter.

A kórházak irányítási rendszere változatlan marad.

A csütörtökre virradó éjjel Budapestre, illetve a szabadtéri rendezvényekre vonatkozó lazítások segíteni fognak abban, hogy lassan visszatérjünk a normális élethez – jegyezte meg Gulyás. Hozzátette azt is, hogy

Trianon 100 éves évfordulója alkalmából tartandó megemlékezéseket június 3-a és 7-e között lehetővé teszi a kormány, de a gyülekezési jog korlátozása június 20-ig hatályban marad.

A jövő évi költségvetéssel kapcsolatban Gulyás elmondta, hogy az a gazdaságvédelem költségvetése, és ma még nem tudja senki megmondani, hogy a járványhelyzet milyen hatással lesz az idei gazdaságra.

A kormány partnerként tekint az önkormányzatokra, nehéz a politikában és a közösségszervezésben eredményeket elérni nélkülük, és bár az állam forrásai csökkennek, a kormány szeretné, ha az önkormányzatok forrásai nem csökkennének.

A szolidaritási adót a gazdagabb önkormányzatok adják a szegényebb önkormányzatoknak,

emelte ki a miniszter, hozzátéve, hogy a szolidaritási adót nem az állam veszi el. A veszélyhelyzet elmúltával látják majd azt, hogy milyen források állnak majd az ország rendelkezésére, de amennyiben erre lehetősége lesz, a kormány további fejlesztéseket tervez.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor, korábbi ígéretének megfelelően, mikor ül le a nagyobb önkormányzati szövetségekkel egyeztetni, Gulyás annyit mondott, hogy a kormány tagjai folyamatosan egyeztetnek a szereplőkkel, azonban a miniszterelnökre vonatkozó konkrét választ nem adott.

2021. július 1-jén tiltják be Magyarországon az egyszer használatos műanyagok gyártását,

hangzott el a kormányinfón. Erről Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezető miniszter egyeztetett az érintett ágazat legfontosabb szereplőivel, akiknek a kormány segítséget ad majd az átállásra.

Az Olaszországgal való nyitásra még várni kell, mert a kormány – más országokhoz hasonlóan – előbb azok felé a területek felé nyit, ahol a fertőzöttség szintje arányaiban nagy mértékben nem tér el a magyartól, válaszolta a miniszter újságírói kérdésre.

Kiderült az is, hogy a kormány a még Tarlós István főpolgármestersége alatt a Lánchíd felújítására felajánlott 6 milliárd forintos támogatást továbbra is fenntartja, de azt nem tudják, hogy a főváros új vezetése igényt tart-e rá.

A kormány még nem alakította ki az álláspontját az Európai Bizottság 750 milliárdos mentőcsomagjával kapcsolatban, arról csütörtökön tárgyalnak, de Gulyás annyit elmondott, hogy jól meg kell fontolni a közös hitelfelvételt.

Arra a kérdésre, hogy államosítják-e a háziorvosi ellátást, Gulyás kijelentette, hogy nincs napirenden az egészségügyi rendszer átszervezése,

jelenleg a járványügyi készültségen van a hangsúly, és azon, hogy a várható második hullámra felkészüljenek. Arról nincs döntés, hogy az egészségügy Pintér Sándor felügyelete alá kerülne.

Azt Gulyás nem tudta megmondani, hogy a járványhelyzet után hova vezet majd Orbán Viktor első külföldi útja, de azt tudja, hogy június 8-án vagy június 9-én Brnóban fognak találkozni a Visegrádi Négyek miniszterelnökei.

Még nem tudni, hogy a nagyszabásúra tervezett augusztus 20-i ünnepségek megrendezhetők lesznek-e,

ez a járványügyi helyzettől függ majd. Mindenesetre a kormány számol vele, de folyamatosan mérlegelni fog.

Kiemelt kép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Ajánlott videó

Olvasói sztorik