Gazdaság

Irigyelhetik a magyar nyugdíjasok a lengyeleket

Az idei év első felében havonta valamivel több min 2200 zloty volt a nyugdíj átlagos összege Lengyelországban – derült ki a varsói társadalombiztosítási intézet (ZUS) adataiból, amelyeket a Business Insider Polska idézett. Ez nagyjából 160 ezer forintnak felel meg, miközben Magyarországon az átlagos nyugdíj összege 134 ezer forint, írta a Napi.hu.

A 2018 január-júniusi átlagnyugdíjhoz képest a lengyeleknél 4,5 százalékos éves növekedés volt, és ebben szerepet játszott az is, hogy a járandóságok értékét évente indexálják. Ez a második olyan év, amikor a valorizációs index több volt mint 102 százalék. Magyarországon ugye idén 2,7 százalékkal emelték a nyugdíjakat. Igaz, novemberben lehet a tényleges inflációhoz igazodó korrekció.

Ami a növekedés összegét illeti, minimum 70 zlotyval (kb. 5000 forint) kapnak többet a lengyel nyugdíjasok, mint tavaly. A legalacsonyabb öregségi nyugdíj 1100 zloty (nagyjából 80 ezer forintnak felel meg), a legkisebb rokkantnyugdíj részleges munkaképtelenség esetén 825 zloty (cirka 60 ezer forint). Mint ismert, Magyarországon a minimálnyugdíj összege 2008 óta változatlanul 28 500 forint.

A ZUS júniusban 7,7 millió járandóságot folyósított Lengyelországban, ami 111 ezerrel több, mint az előző évi adat. A nyugdíjasok számát a másfél éve bevezetett nyugdíjreform részeként elindított nyugdíjkorhatár-csökkentés dobta meg.

Kiemelt kép: : Frank May/dpa/ZB/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik