Közélet

Semmit nem tesz a kormány a rokkantnyugdíjasok juttatásainak rendezésére

Pedig az Alkotmánybíróság március 31-ig szabott határidőt a helyzet rendezésére.

Hiába állapította meg az Alkotmánybíróság tavaly novemberben, hogy a kormány 2012-ben jogellenesen vette el a rokkantnyugdíjasok juttatásait, a kabinet még semmit nem tett az érintettek érdekében, noha idén március 31-ig szabtak határidőt a helyzet rendezésére – írja a Népszava.

Az új szabályozással a rokkantsági nyugdíj helyett rokkantsági ellátást vezettek be, ehhez viszont az érintetteknek újabb felülvizsgálaton kellett átesniük. Akiknél „állapotjavulás” történt, azok kevesebb pénzt kaptak, csakhogy az állapotjavulás pontos fogalmát a kormányrendelet nem határozta meg, arról bürokratikus módon döntöttek, és nem vették figyelembe az egyéni élethelyzeteket sem.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint az Alkotmánybíróság nem konkrét intézkedésre tett javaslatot, csupán elvi döntést hozott, aminek gyakorlatba ültetését és a jogszabályi környezetet a kormány jelenleg is vizsgálja.

A kormány helyett a DK készített egy törvényjavaslatot a helyzet rendezésére, amit áprilisban nyújtottak be, a parlament Népjóléti Bizottságában azonban a kormánypárti többség leszavazta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik