Belföld koronavírus

Orbán: Budapesten és környékén életben maradnak a kijárási korlátozások

„A védekezés első szakasza lezárult. Köszönetet mondok mindenkinek, aki részt vett a védekezés embert próbáló munkájában. Közös erőfeszítésünknek köszönhetően úgy látom, hogy a magyar egészségügy felkészült a tömeges megbetegedések kezelésére is” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerda este a Facebook-oldalán közzétett videóban.

Ma már nem kell attól tartani, hogy bárki megfelelő ellátás nélkül maradna. A legrosszabbra készülünk, de a legjobban reménykedünk

– tette hozzá.

A kormányfő hangsúlyozta: megpróbálják újraindítani az életet Magyarországon, de fokozatosan, szigorú menetrend szerint kell eljárni. Ez azt jelenti, hogy az idősek és a legfertőzöttebb területeken élők „feszes védelmét” továbbra is fenn kell tartani.

A fertőzések leginkább Budapesten és a környékbeli településeken összpontosulnak, emlékeztetett, ezért a fővárosban és környékén a kijárási korlátozások május 3. után is életben maradnak.

Vidéken a kijárási korlátozás helyébe új védelmi intézkedések lépnek majd. Az üzletek időkorlátozás nélkül kinyithatnak, az éttermek, kávézók teraszai és kerthelyiségei megnyithatnak, a szabadtéri strandok látogathatóak lesznek

– közölte Orbán.

A másfél méteres távolság betartása és az arc eltakarása azonban az üzletekben és a tömegközlekedésen kötelező lesz. Az idősek védett időzónájára vonatkozó intézkedéseket fenntartják az üzletekben, és az időseket arra kérte a miniszterelnök, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat.

Azt is tudatta, hogy a többi részletszabályt csütörtökön ismertetik, a korlátozásokat pedig kéthetente felülvizsgálják.

Péntektől a virágüzletek korlátozás nélkül nyitva tarthatnak majd, mondta végezetül Orbán, megjegyezve, hogy „anyák napjára készülünk”.

A kormány szerdai ülésén tárgyalta a május 3. utáni új kijárási szabályokat, Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs pénteki tájékoztatóján hangsúlyozta: a korlátozások enyhítése csak fokozatosan és szigorú menetrend szerint történhet majd.

A lazítások lehetséges forgatókönyvéről korábban a Magyar Nemzet írt, a lap úgy értesült: először a kisboltok, aztán a vendéglátóhelyek és a nagyobb áruházak következhetnek.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden arról beszélt, hogy a korlátozások lazításánál figyelembe kell venni a területi különbségeket, hiszen a fertőzöttek nagy része Budapesten és Pest megyében található.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik