Belföld koronavírus

Így nézhet ki az itthoni lazítások forgatókönyve

A kormányközeli Magyar Nemzet lényegében ismertetett szerda reggel egy lehetséges forgatókönyvet arra, hogy nézhet majd ki a május 3-a után következő korlátozás enyhítési folyamat. Sorrendben tehát így lazítana eszerint a magyar kormány:

  • első körben a négyszáz négyzetméternél kisebb alapterületű, jelenleg zárva tartó boltok nyithatnak újra a májustól esedékes enyhítési folyamat során
  • a hónap közepéig a vendéglátóhelyek, nyitott teraszok következhetnek
  • a nagyobb méretű iparcikküzletek, a boltláncok tipikusan plázákban lévő egységei vagy például a jelentősebb bútor- és sportszeráruházak is a hónap második felére vagy végére juthatnak újra hozzá a teljes üzemelés lehetőségéhez
  • pünkösdig pedig a szálláshelyeknek is lehet esélyük az újranyitásra az országban
  • a kormánytól rendre jó füleseket szerző napilap emellett úgy tudja, hogy a „nagyobb rendezvények, vásárok, fesztiválok megtartásáról a nyári hónapok előtt még biztosan nem lesz szó.”

Emellett pár fontos körülményt is közöl a napilap. Az éttermekben várhatóan szabályozzák a helyben fogyasztás körülményeit, úgy hogy meghatározhatják a vendégtérben elhelyezhető létszámot, vagy az asztalok között optimális, 1-1,5 méteres távolságot. Emellett az is elképzelhető, hogy a mostani teljes tiltás után egyelőre úgy lehet majd limitált létszámú éttermi programon részt venni, ha arra előzetesen bejelentkeznek az érdeklődők, annak érdekében hogy ne fordulhasson elő tumultus egy-egy nyilvános étkezőhelyen.

További értesülések:

  • a kereskedelmi egységek alkalmazottainak is használniuk kell a arcmaszkot, ahogy a vendéglátóhelyek pincérei is maszkban kell végezzék a munkájukat.
  • a jelenlegi 9-12 óra közti, 65 év felettieknek szóló vásárlási idősávot várhatóan két órában határozzák meg.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik