Belföld koronavírus

Romániába toboroz orvosokat Kásler Miklós

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője húsvéthétfőn levélben kérte a kórházigazgatókat, mérjék fel, hogy van-e az intézményükben olyan orvos, aki vállalna munkát a romániai Sepsiszentgyörgyben és Kovászna megye más településein, írja a Népszava.

A lap több intézményben is érdeklődött, sikerült-e önkénteseket találni a határon túli terület kórházaiba, de mindenhonnan negatív válasz érkezett.

Az egyik intézményvezető arról beszélt,

ez a levél nem több, mint egy gesztus a miniszter részéről a magyarlakta települések egészségügyi intézményei felé.

Egy másik pedig azt mondta,

eleve halva született az ötlet, mert az intézményeket már alaposan orvostalanította az, hogy a 65 éven felüliek a járvány ideje alatt közvetlenül nem vehetnek részt a betegellátásban.

„Anyám lelkileg összetört” – így megy a kórházak kiürítése
A koronavírus-járvány miatt a kórházi ágyak 60 százalékát fel kell szabadítani. Sok olvasónk számolt be arról, milyen nehéz helyzetbe kerültek beteg hozzátartozóik és ők is emiatt.

A Népszava megkeresésére az EMMI sajtóosztálya azt közölte, a kormány mindig egész nemzetben gondolkodott, ezért amikor az egyik erdélyi kórház csupán rövid időre két-három aneszteziológus segítségét kérte az elvégzendő műtétekhez, akkor megkérdezték a kórházakat, hogy van-e olyan orvos, aki segíteni tudna. A járvány jelenlegi magyarországi helyzete még lehetővé teszi, hogy néhány szabad kapacitással bíró aneszteziológusunk Erdélybe utazzon. Az Országos Onkológiai Intézet (ahonnan szintén toboroztak) mentességet kapott a koronavírusos betegek ellátása alól.

A lap emlékeztet, Kásler Miklós toborzása már csak azért is figyelemre méltó, mert március 12-én lépett életbe az a kormányrendelet, amely előírja: a járványügyi vészhelyzet miatt egészségügyi dolgozók csak az ágazati miniszterük engedélyével távozhatnak az országból. A miniszter kérését egyébként épp azon a hétvégén továbbították, amikor Kásler Miklós két kórházigazgatót is felmentett.

Vastapssal búcsúztatták a székesfehérvári kórház dolgozói a könnyeivel küszködő kirúgott igazgatót
Meghatódottan mondott búcsúbeszédet Csernavölgyi István. Utódja azt ígérte, belső vizsgálatot folytat le a kórház a héten, ami szerinte tisztázni fogja az eltávolított vezetőt.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik