Belföld

Pető Péter: A Fidesz találkozása az igazsággal kijárási korlátozások idején

A felelőtlen baloldal nem mellékesen már az emberek egészségét, sőt életét veszélyezteti

ez a Magyar Nemzet című kormánylap pénteki kiadásában a publicisztikák egyikének alcíme. Orbán Viktor miniszterelnök meg péntek reggel bejelenti, hogy szombattól kijárási korlátozásokat vezet be a kormány.

Ezzel a miniszterelnök világossá tette:

nem igaz az a történet, amelyet egy hete mesél a Fidesz és politikai kommunikációs gépezete arról, hogy a felhatalmazási törvény elfogadása nélkül nem lehetséges a hatékony védekezés a koronavírus ellen.

Merthogy a kormányfő azelőtt jelentette be az eddigi legszigorúbb intézkedéseket, hogy elfogadták volna a törvényt a parlamentben, és előbb is fognak hatályba lépni – vagyis a jelenlegi felhatalmazás lehetővé teszi a legsúlyosabb döntések meghozatalát és érvényesítését is.

Azaz a Fidesz a veszélyhelyzetben is a szokásos politikai logikáját követi. A módszert már korábban is leírtuk:

Kiválasztanak egy eldöntendő kérdésben is egyszerűen ábrázolható közéleti témát (például: a rabok vagy a becsületes magyar emberek oldalán áll-e?), amelyben meghatározó többség áll az egyik oldalon, miközben az ellenzék, amely vélt morális felelőssége miatt a megtámadott mellé áll, azonnal a kisebbség oldalára kerül. Ezeknek a politikai konfliktusoknak a termelése sok hasznot hajtott a Fidesznek, elég a migráció ügyére gondolni, és ezt a mintát látjuk most az úgynevezett börtönbiznisz kérdésénél is.

Ugyanezt a sémát akarták előállítani a koronavírus-járvány idején is, azaz olyan helyzetet teremteni, amelyben az ellenzék, mindegy is mire, nemet mond, hogy aztán a kormányoldal mesélhesse a történetet arról, hogy az ellenzék a járványt támogatja. Még Gulyás Gergely is eljutott addig a visszataszító mondatig, hogy:

Az ellenzékben vannak olyanok, akik a vírusnak szurkolnak.

Ez, ugye, arról szól, hogy a Fidesz a magyar embereket védi, miközben az ellenzék nehezíti a munkáját. Ennyi az összefoglalója a fideszes mintára készülő mesének, amelynek működtetését különleges helyzet esetén sem adják fel. Jellemző, hogy a hétfői vitában Tóth Bertalan MSZP-elnök szinte könyörgött Orbán Viktornak, hogy egyetlen módosítást helyezzen el a szövegben, és akkor egységes lesz a szavazás, ám a kormányfőről minden lepergett.

Orbánnak ugyanis nem a parlamenti képviselők összefogása és egysége, hanem a saját politikai története volt fontos, amelyhez el kellett érnie egy ellenzéki nem szavazatot az ügyben. 

Ez már csak azért sem volt könnyű, mert az ellenzék a kormány döntéseit tartalmilag támogatta, a hétfői vitában is világossá tették, hogy ezt teszik. (Miközben több ellenzéki párt meg persze mesélte a saját történetét egy diktatúráról, amely ezzel a törvénnyel sem jön el, ám az ő történetük hamissága csak később lepleződhet le, ha kiderül, Orbán nem számolja fel ezzel a felhatalmazással sem a választásokat, és valóban a járvány elleni védekezésre használja a jogszabályt.)

A Fidesz közben persze veszélyhelyzetben is harcolni akar a tőle független intézményekkel, entitásokkal, ahogyan azt Kovács Zoltán kommunikációs államtitkár korábbi sajtótájékoztatója is mutatta. Egyszerűen képtelenek felfüggeszteni a mi-ők logika működtetését.

Most kivételesen a valóság miatt kénytelen voltak felszámolni saját meséjüket. Orbán nyilván a védekezésnek és a nemzeti érdeknek megfelelően döntött, amikor a kijárási korlátozásokat bejelentette. Minden bizonnyal helyesen tette, egyúttal azt is megüzente, döntő helyzetben fontosabbnak tartja a magyar emberek védelmét, mint pártja politikai céljait.

Döntésével ugyanis tényleg azt tudatta, valójában a felhatalmazási törvény nélkül is képes érvényesíteni a szigorú intézkedéseket, így már inkább kabaréba illőnek tűnik, hogy korábbi indoklásuk szerint abba lehetetlen beleírni egy 60 vagy 90 napos határidőt az ellenzék és az ellenzéki választópolgárok bizalmának megnyeréséért. De Gulyás is azzal turnézott még két napja, hogy több járvány elleni intézkedés is hatályát veszítheti az ellenzék felelőtlensége miatt, ám az összeset simán megoldották a jelenlegi felhatalmazással, miként a szigorításokat is.

A megszokott fideszes logika most azért bukott el hamar, mert a konstruált ellenségeken alapuló politikai játszmákkal szemben most valódi ellenséggel küzdenek. A valóság pedig végül mindig erősebb a politikai történeteknél, ahogyan Orbán intézkedései is jelzik: elsődlegesen ő is a valóságban akarja megnyerni ezt a háborút.

Éppen ezért fölösleges ebben az időszakban is politikai meséket építeni és álkonfliktusokat gyártani,

kijárási korlátozások idején ugyanis hamarabb szembe jön az igazság. Nincs tömeg, így még elkerülni sem lehet. 

Kiemelt kép: Farkas Norbert

Ajánlott videó

Olvasói sztorik