Belföld koronavírus

A Jobbik határzárat akar, az MSZP a köztévén keresztül tanítaná a diákokat

Ellenzéki reakciók Orbánra.

A miniszterelnök tegnap esti iskolabezárós kijelentése után ébredeznek az ellenzéki pártok.

A jobbikos Csányi Tamás azt sürgeti, hogy Magyarország közegészségügyi határzárat vezessen be, követve Csehország, Ukrajna és Lengyelország példáját. Idézzük a politikust:

Zárják le a határokat a külföldiek előtt, ők csak állandó magyarországi lakcímmel vagy letelepedési engedéllyel léphessenek be, a magyarok pedig ne utazhassanak külföldre.

Csányi az egyik kezével adott, üdvözölte Orbán Viktor miniszterelnök péntek esti bejelentését, mely szerint a koronavírus elleni védekezés keretében tíz akciócsoport állt fel, valamint azt, hogy hétfőtől a tanulók nem látogathatják az oktatási intézményeket; a másik kezét viszont feddésre használta, állítva:

  • az akciócsoportok felállítása elkésett, konkrét akciókra lenne szükség
  • az iskolák bezárásáról megjegyezte, hogy a Jobbik ezt már kedd óta mondja, azóta csak „mellébeszélés és pótcselekvések dominálták a kormányzati politikát, sőt, Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádióban azzal riogatott, hogy ha ezt meglépik, a pedagógusoknak nem lesz bérük, a tanév pedig nem lesz érvényes”.
Budapest, 2019. november 11. Csányi Tamás, a Jobbik parlamenti képviselője felszólal napirend után az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. november 11-én.
MTI/Balogh Zoltán

Csányi Tamás felszólította Orbán Viktort, hogy válaszolja meg a következő kérdéseket:

  • hogyan tervezik megvalósítani a távoktatás lehetőségét az iskolákban?
  • hogyan végzik a pedagógusok munkájukat és milyen bérezés mellett?
  • hogyan szervezik meg a kiscsoportos felügyeletet?
  • hogyan zárják le a tanévet, ha a második félévben nincsenek meg az ehhez szükséges érdemjegyek?
  • mi lesz a bölcsődékkel és az óvodákkal? (erre amúgy van válasz Szentendréről és Salgótarjánból, íme)
  • mi lesz azokkal a szülőkkel, akiknek otthon kell maradniuk gyermekükkel? mi lesz a munkahelyükkel, a bérezésükkel?

Csányi közölte:

Ha Orbán Viktor arra az álláspontra helyezkedik, mint a Jobbik, hogy a magyar emberek biztonsága mindenek felett áll, akkor pártjuk maximális támogatására számíthat a kormány. Ha viszont nem, akkor élesen fogják kritizálni a kormányzatot.

Az MSZP nevében Kunhalmi Ágnes állt mikrofon elé, s osztozott abban a jobbikos álláspontban, miszerint Orbán Viktor későn ismerte fel, mi a helyes cselekedet, amikor csak péntek este jelentette be az iskolák bezárását.

Citáljuk Kunhalmit is:

A kormányfővel nagyot fordult a világ pénteken, mivel reggel még a pedagógusokat fizetetlen szabadsággal, a diákokat pedig a tanév megismétlésével fenyegette, estére azonban a társadalmi nyomás hatására elismerte, hogy makacssága rossz útra terelte volna a koronavírus kezelését.

Kunhalmiék horvát mintára kezdeményezik, hogy:

a közszolgálati televízió vállalja magára az alsó tagozatos diákok tananyagának terjesztését, a felsősöknek és a középiskolásoknak pedig vezessék be a távoktatást.

A szocialista képviselő felrótta a kormánynak, hogy 2010 után leállította azon digitális tananyag-fejlesztéseket, melyeket az előző kormányok elkezdtek, s úgy véli, ezek leporolása segítséget jelenthet.

Kijelentette, hogy az érettségi nem halasztható, ugyanis minden jogi és technikai eszköz megvan arra, hogy az eredetileg május 4-én kezdődő vizsgákat megtartsák, ha kell, akkor kizárólag az írásbeli feladatokkal.

Kunhalmi kérte a kormányt:

  • biztosítson lehetőséget arra, hogy mindenkin elvégezhessék a koronavírustesztet, aki fertőzöttnek érzi magát
  • az óvodákat is zárják be egységesen, az ott dolgozókat is részesítsék megfelelő díjazásban
  • a gyermekeikkel otthon maradó szülők keresetpótló támogatása egyezzen meg a korábban kapott bérrel
  • kapjanak védőfelszereléseket és többletforrást az önkormányzatok a rendkívüli kiadásokra.

Az MSZP szerint 600 milliárd forintot kellene a költségvetésben átcsoportosítani: a 450 milliárd forintos tartalék mellett a csaknem 100 milliárd forintból működő közszolgálati média büdzséjének megfelezésével, valamint a propagandaminisztérium 150 milliárd forintos keretének elvételével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik