Belföld koronavírus

Karanténba került a János kórház több orvosa és ápolója

Csütörtökön derült ki, hogy a János kórházban több orvos és ápoló védőfelszerelés nélkül látott el napokon keresztül egy beteget, akiről kiderült, koronavírussal fertőzött. Az osztály dolgozóit ennek ellenére nem tesztelték a vírusra, és házi karanténba sem vonulhattak. Most azonban két orvost és öt ápolót kórházi karanténba helyeztek, és őket tesztelik is, további négy ápoló pedig házi karanténban van – írja a 444.

A szóban forgó beteg a Dél-Pesti Centrumkórházból került át a Jánosba még szombaton azzal, hogy szerintük nem koronavírusos, de tesztelve ekkor még nem volt, így a Jánosban napokig védőfelszerelés nélkül kezelték. Az osztályt csütörtök délután hivatali zár alá vették. A kórház azzal nyugtatja a hozzátartozókat, hogy a beteget egyágyas szobában ápolták, így nem kerülhetett kapcsolatba a többi beteggel. A 444 úgy tudja,

az osztályt jelenleg ellátó hat fős egészségügyi stáb az épületbe van zárva. Addig kell maradniuk, amíg nem távozik az épületből az utolsó beteg is, aki a koronavírusos beteggel egy időben az osztályon volt. Addig a hat egészségügyi dolgozónak elvileg személyi utánpótlás nélkül kell ellátnia a teljes osztályt. Az épületben lévő dolgozók sebészi maszkokat kaptak, ebben, és egyszer használatos gumikesztyűben közelítenek a még bent lévő betegetekhez. A koronavírus terjedésének megelőzése szempontjából biztos védelemnek számító FFP-maszk nem áll a rendelkezésükre.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik