Belföld koronavírus

Orbán Viktor: ez „egy demokrácián túli állapot”

Szerinte a járvány nem egy-két hónapig fog tartani. Hosszú harcra számít, amihez kell majd lelki erő.

Orbán Viktor az állami rádióban értékelte a koronavírus-helyzetet az országban. Azt mondta, törte a fejét, mikor lehet kihirdetni a veszélyhelyzetet, mert az „egy demokrácián túli állapot”, két hétig tartható fenn, miközben kérdés, „meddig van rá szükség. Bár hivatalosan az operatív törzs javaslatára döntött a kormány, az interjúban a miniszterelnök elárulta, azt az európai helyzet függvényében ő javasolta. Emlékeztetett, ez a jogrend sokáig fenntartható, de két hét múlva a parlamentnek kell meghosszabbítania.

Európában az olasz góc miatt terjedt el a járvány, de szerinte még a kínai helyzet miatt sem lehet megnyugodni, csak túl vannak a csúcsponton, de még ott sem ért véget. A kínai példa alapján hosszú küzdelemre és arra kell készülni, hogy az életünk átakul.

Lelki erő kell a küzdelemhez.

A kormányfő szerint az ország képes annyi embert mozgósítani, amennyi csak kell a járvány leküzdéséhez. A magyarok egyelőre jól vizsgáztak, fegyelmezettek. Azt mondta, sok krízis átélt már (árvíz, vörösiszap, migráció), és amikor ő irányíthatta a védekezést,

az emberek a bajban kiválóan teljesítettek.

Az egyetemek bezárását azzal indokolta, hogy sok a külföldi diák. A kormányfő azt sem tartja véletlennek, hogy az irániak között ütötte fel a fejét a járvány. A közoktatásban azért nem zártak be iskolákat, mert egyelőre a gyerekek nincsenek veszélyben. Ugyanakkor, ha bármilyen veszélyt látnak, új döntést hoznak.

Ha kiderül, hogy van olyan variánsa a vírusnak, ami veszélyes a gyerekekre, akkor azonnal lépünk.

Szerinte ugyanakkor, ha bezárják az iskolákat, akkor az hosszabb lesz, mint két hét, a tanárokat fizetés nélküli szabadságra kellene  küldeni, és véget érne a tanév.

Miért zárják be mindenhol az iskolákat, csak nálunk nem?
Európa nagy részében már zárva tartanak a közoktatási intézmények. Mi szól a bezárás mellett, és mi ellene?

A kormányfő megismételte, hogy az idei és a már tervezés alatt álló 2021-es büdzsét is teljesen újra kell gondolni a járvány miatt, ami az önkormányzatok és az intézmények költségvetését is érinti. Orbán Viktor a felmérhetetlenül súlyos következményekkel indokolta, hogy a kormány kidolgoz egy újabb gazdaságvédelmi akciótervet, amely egy-egy ágazatnak jelent segítséget, hiszen a gazdasági visszaesés is eltérően sújtja azokat.

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik