Nagyvilág koronavírus

Kínában már november közepén fertőzött a koronavírus

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap azt írja, hogy november közepére vezethető vissza az első olyan eset Kínában, melyben egy páciens megbetegedését igazolhatóan az új típusú koronavírus okozta.

A SCMP birtokába került hivatalos belső dokumentum szerint a közép-kínai Hupej tartományból származó 55 éves páciens lehetett az első, akit november 17-én megfertőzött az új koronavírus. Attól a naptól kezdve pedig minden nap egy és öt között volt az új fertőzöttek száma.

December 17-én regisztráltak először kétszámjegyű növekedést a fertőzöttek számában egy napon belül, december 20-ára pedig már 60 esetet tartottak számon. Csang Csi-hszian, a Hupeji Tartományi Kórház orvosa december 27-én közölte a kínai egészségügyi hatóságokkal, hogy a megbetegedéseket egy új típusú koronavírus okozza. Akkora már több mint 180 ember fertőződött meg, de az orvosok még nem feltétlenül voltak tisztában a fertőzés okával. 2019 utolsó napjáig 266 fertőzöttről tudtak, majd 2020 január 1-jén már 381 esetet regisztráltak. A vuhani egészségügyi hatóságok ezzel szemben január 11-én még csupán 41 fertőzöttet jelentettek hivatalosan.

A SCMP rámutat: lehetséges, hogy még korábbi esetek is voltak azoknál, amelyeket a lap birtokába került dokumentumban felsoroltak.

Aj Fen, a Vuhani Központi Kórház orvosa volt az első, aki megpróbált hírt adni az új vírus felbukkanásáról. Az orvos arról számolt be, hogy a kórházban december 16-án diagnosztizáltak egy beteget, egy korábban ismeretlen koronavírus okozta fertőzéssel. Más orvosok beszámolója alapján úgy tűnik, hogy Vuhanban az egészségügyi dolgozók december végén értesültek az új koronavírus megjelenéséről, de azt az utasítást kapták, hogy ne adjanak ki semmilyen információt a nyilvánosságnak.

Kínát többen vádolták azzal, hogy megpróbálta elkendőzni a járványt, és emiatt túl későn vezetett be óvintézkedéseket, hátráltatva a többi ország előkészületeit

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság pénteki jelentése szerint csütörtök éjfélig már csupán 5 újabb fertőzöttet diagnosztizáltak a 11 millió lakosú Vuhanban, ahol már második napja 10 alatti a napi új esetek száma. Hupej tartomány többi részén nyolc napja nem jelentettek egyetlen új fertőzöttet sem.

Kiemelt kép: Gyógyultan elbocsátott páciensek és egészségügyi dolgozók búcsúzkodnak az eddig szükségkórházként működő vuhani Hongsan sportcsarnokból távozóban 2020. március 10-én. Az ideiglenes kórházban a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal megfertőződött betegeket ápolták, és most bezárják, mert az utóbbi napokban csökken az új fertőzöttek száma Kínában. A kínai Hupej tartomány székhelye, Vuhan az egész világra kiterjedő koronavírus-járvány gócpontja. MTI/EPA/Costfoto/YFC

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik