Belföld koronavírus

Operatív Törzs: 166 magyar került karanténba a határról

Három új koronavírusos fertőzöttet találtak, elevenítette fel az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján Lakatos Tibor, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője miután közölték, hogy a csütörtöki majdnem kétórás sajtótájékoztató után a pénteki csak körülbelül fél órás lesz, ahol minden újság csak egyet-egyet kérdezhet.

Lakatos elmondta, hogy egyre több kontaktkutatásra van szükség, ezért mostantól a rendőrség is részt vesz a felkutatásban. Lakatos arra kérte az állampolgárokat, hogy előzzük meg, hogy álhírek terjedhessenek, majd elmondta, hogy megalapozatlan, hogy a kormány le kívánná zárni Budapestet.

Egyedi megbetegedések vannak, egyedi esetekről beszélünk, azért dolgozunk, hogy gócpontok ne alakuljanak ki

– tett hozzá Lakatos. Elmondta, hogy 11437 magyar állampolgárt ellenőriztek eddig a határon, és 166 ember került eddig karanténba. Egy olyan külföldi állampolgár volt, akit kórházba kellett szállítani, mert gyanús eset volt. 204 embert fordítottak vissza a határról.  Magyarországon még nem halt meg senki a koronavírus miatt, és egy gyógyult ember van.

Kérdésre válaszolva Lakatos elmondta, hogy ő bízik a járványügyi szakemberekben, ezért ha ők úgy ítélték meg, hogy a Szent János kórházban is járt koronavírusos nő fiának kontaktjait annak ellenére sem szűrik majd, hogy a fiú karanténba került, akkor ez a jó döntés.

Arra, hogy a Népszava szerint nincs elég védőfelszerelés azoknak az orvosoknak, akik a koronavírusos betegekkel dolgoznak. Lakatos szerint ebben a helyzetben ezeket a termékeket valóban nehezebb beszerezni, ezért Magyarország úgy döntött, hogy megtiltja, hogy ilyen termékeket külföldre exportáljunk. Lakatos szerint vannak ilyen termékek, nemsokára speciális maszkokat vehetnek át a háziorvosok. Ezek olyan maszkok, amelyeket akkor használhatnak, ha koronavírusos emberrel találkoznak.

Lakatos szokatlan logikával azt is elmondta, hogy oktatási szünetet csak a kormány rendelhet el, de ha egy iskola hazaküldi a diákokat, az az iskola dolga. Lakatos szerint napirenden van a kérdés, folyamatosan értékelik a helyzetet.

Azt is elmondta, hogy elítélik a szolgálat ellátásának hanyag módját, különösen akkor, ha a magyar emberek életéről és testi épségéről van szó. Ki fogják vizsgálni azt a videót is, amelyen egy magyar rendőr azt mondja egy kamionosnak, hogy ne mondja el, hogy Olaszországban járt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik