Belföld koronavírus

Húsvétra gyakorlatilag megszűnik a turizmus Budapesten

Úgy fest, a turizmusnak tényleg kampó: a turisztikai ügynökség vezetője szerint ilyen súlyos helyzetben emberemlékezet óta nem volt az ágazat. Úgy számolnak, ha mindent jól csinálnak, akkor 10 hónap alatt, ha nem, akkor két év alatt lehet elérni a korábbi szintet. Már akkor, ha vége lesz a koronavírus-járványnak.

A turizmus nem áll jól, és holnap a helyzet még rosszabb lesz, mint ma volt

– vezette be a szerdai kormánydöntés után összehívott beszélgetést Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

A turizmus pillanatok alatt összeomlott, a számok olyan drasztikusan változnak, hogy ami tegnap eset igaz volt, ma már nem az. „Tegnap 32 szállodahajó mondta le kikötői foglalását, mára viszont már az összeset lemondták április végéig” – érzékeltette Guller a helyzet súlyosságát.

Ilyen súlyos helyzetben emberemlékezet óta nem volt az ágazat

– mondta Guller, aki a tájékoztató elején arról beszélt, hogy a turizmusban 2010 óta növekedés tapasztalható, csak akkor volt visszaesés, amikor 2015-ben „az illegális migránsok megszállták Budapestet”, illetve a úszó-vb alatt, de akkor a bevétel jócskán növekedett.

Elmondta, hogy a turisztikai ágazatban összesen 400 ezer ember dolgozik, de kérdésünkre, hogy becslése szerint hányan veszíthetik el a koronavírus-járvány miatt az állásukat, nem tudott válaszolni. Annyit mondott, reméli, az elmúlt rekordéveket követően maradt annyi tartalék, hogy a lehető legtöbben átvészeljék ezt az időszakot.

Hogy mennyire szárnyalt a turizmus, arra bizonyíték, hogy 2016-ben a GDP 10,4 százalékát adta az ágazat, tavaly pedig már a 16 százalékát. Úgy tűnt, hogy a növekedés nem áll meg, még akkor sem, amikor a járvány elkezdett terjedni Kínában. A koronavírus olaszországi megjelenése és egyre ijesztőbb terjedése, majd a WHO és a kormány bejelentése viszont mindent megváltoztatott, és Guller Zoltán szerint most már kimondható, hogy

Drámai a helyzet. Orbán Viktor ezt frappánsabban mondta: a turizmusnak kampó.

Becslések szerint húsvétra (ami épp egy hónap múlva lesz) az európai turizmus 85 százalékkal esik vissza. Az MTÜ informatikai rendszerén keresztül látja, hogyan változnak a szállodák és panziók foglalásai. Gullerék most a következő három hónappal foglalkoznak, és azt tapasztalják, hogy a márciust, áprilist és májust lefedő időszakban nálunk a foglalások körülbelül 50 százalékkal csökkentek a várakozásokhoz képest.

Március 12-éig az országos belföldi foglalások száma 21,9 százalékkal emelkedett, míg a lemondások száma 74 százalékkal magasabb, mint 11 nappal korábban.

A vidék még tartja magát, ott egyelőre 15-20 százalékos visszaesést tapasztalnak, és a szállodák 80 százalékos foglaltsággal üzemelnek, de Budapestet teljesen hazavágta a koronavírus miatt kialakult helyzet.

A múlt héten még a fővárosban sem volt nagyobb baj, most viszont olyan hatalmas ütemben érkeznek a lemondások és csökken a foglalások száma, hogy Guller Zoltán előrejelzése szerint

húsvétra el fogjuk érni, hogy Budapesten gyakorlatilag megszűnik a turizmus, és elképzelhető, hogy 10-15 százalékos foglaltsággal mennek majd a szállodák.

Guller – nevet nem említve – elmondta: lesz olyan szálloda, amelyki a jövő héten be is zár.

Az MTÜ jelenleg a diagnózison dolgozik, a 2008-2009-es világválság hatását elemzik, és azt, hogy akkor mit nem csináltak jól. Gullerék úgy számolnak, ha minden jól megy, 10 hónap alatt, ha nem, több mint két év alatt lehet újra elérni a turizmus korábbi szintjét. Abban bíznak, hogy jövő tavaszra, jövő nyárra helyre lehet pofozni az ágazatot, „de ha szerencsénk van, akkor a nyár végét is meg lehet menteni”.

Az ügynökség egy akciótervvel készül, amit áprilisban visznek a kormány elé. Guller biztos abban, hogy a kormány segíteni fog az ágazatnak, de arra szerinte nem lehet számítani, „hogy valaki beszórja a pénzt a turizmusba”. Ez nem a kormány egyedüli felelőssége, a benne dolgozók, az önkormányzatok is kellenek hozzá – mondta.

Guller Zoltánt kérdeztük a nyári fesztiválokkal kapcsolatban is, de egyelőre semmi biztosat nem tudott mondani. A legtöbb újságírói kérdésre azt válaszolta, most az emberélet a legfontosabb, és a döntéseket elsősorban az operatív törzsnek kell meghoznia, nekik pedig elemezniük kell a helyzetet és stratégiát kidolgozniuk arra, hogyan lehet újraéleszteni a turizmust.

Kiemelt kép: Mohos Márton/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik