Belföld

Gyakran áldozatok a magyar szexmunkások

Kétharmaduk volt bűncselekmény elszenvedője, 15 százalékukat kizsákmányolják.

A magyar szexmunkások kétharmada már vált bűncselekmény áldozatává, derült ki egy Népszava által idézett európai kutatásból.
Nyugat-Európában a szexmunkások 80 százaléka bevándorló vagy menedékkérő, a maradék nagy része magyar anyanyelvű, sok a határon túli magyar, de Budapestre is jönnek más országokból szexmunkások.

A Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének (SZEXE) jogásza szerint Budapestet „Európa Bangkokjaként” hirdetik egyes angol és francia internetes oldalakon. 

Makó Klaudia szerint ilyen körülmények között nagyon fontos lenne, hogy a szexmunkások tisztában legyenek jogaikkal, de a magyar lányok, fiúk fele még azt sem tudja, hogy több mint húsz éve legális, amit csinálnak.

A SZEXE ezért felvilágosító kampányt indít, hogy tisztában legyenek vele, mi számít bűncselekménynek és mi nem, hiszen a kutatásból kiderült, nemcsak az, hogy a megkérdezettek kétharmada már volt bűncselekmény elszenvedője, hanem az is, hogy 15 százalékukat kizsákmányolják. Ők nem önként dolgoznak prostituáltként, másnak keresnek pénzt. A kutatás szerint a legveszélyeztetett csoportok a mélyszegénységből mesés ígéretekkel kiemeltek, a drogosok és az állami gondozottak.

Lányfuttató banda bukott le – fotók, videó
A nagykanizsai maffia három tagját fogták el, negyedik társuk még szökésben van. Egy nő is segítette az emberkereskedelmet.

A Népszavának Földi Ágnes, a SZEXE elnöke azt mondta, több mint húsz éve nem javul a szexmunka teljesen ellentmondásos jogi szabályozása. Egy önkormányzat sem jelölt ki türelmi zónát,  védett övezetet annál többet, a jogkövető magatartás pedig nehéz úgy, hogy a rendőrség nem adja ki nekik az övezeti határokat mutató térképeket.

Az elnök szerint csak az a szexmunkás van biztonságban, aki a saját lakásában, egyedül dolgozik: ha bérlő, akkor a lakás tulajdonosa, a másik szobában a barátnője is bűncselekményt követ el, ha felveszi a telefonját. Ha a nőnek gyereke van, másik lakás is kell, különben kiskorú veszélyeztetésével vádolják. A szexmunkások csak vállalkozói igazolvánnyal dolgozhatnak, de mögöttük nincs szociális védőháló.

Az egyesület a kiszolgáltatottságon egy „erőszaktérkép” összeállításával próbál nyhíteni, hogy tagjai elkerülhessék a legveszélyesebb körzeteket. A szervezet közben a honlapjára folyamatosan tölti fel a jogi kérdéseket közérthetően elmagyarázó oldalakat, májusban pedig a kutatás újabb részével állnak a nyilvánosság elé.

Kiemelt kép: Földi Ágnes,  a SZEXE elnöke.  24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik