Belföld

Több mint 500 ügy van, ahol a rossz börtönviszonyok miatti kártérítést még nem fizette ki az állam

Jelenleg 511 olyan ügy van, amelyben már jogerősen kártérítést ítéltek meg rossz börtönviszonyok miatt, de a pénzt még nem fizette ki az állam az érintettnek – írja a Népszava. Hozzáteszik: ezt az 511 esetet alighanem már érinti az a törvényjavaslat, amelyet Varga Judit igazságügyi miniszter nyújtott be tegnap a parlamentnek. A javaslat szerint ugyanis június 15-ig felfüggesztik a rossz börtönviszonyok miatti kártérítések kifizetését.

Haladéktalanul leállítja a kártérítések kifizetését a kormány
Szeptemberre fel akarják számolni a börtönök túlzsúfoltságát.

Tegnap mi is megírtuk: a javaslat szerint addig függesztenék fel a kifizetéseket, amíg újra nem szabályozzák a börtönviszonyok miatti kártalanítást. Ehhez a társadalom támogatása szükséges, ezért az új szabályozás a nemzeti konzultáció után, annak megfelelően születik majd meg – mondta a miniszter.

A Népszava emlékeztet: azt egyelőre nem lehet tudni, miben tér majd el az új javaslat a jelenlegi büntetés-végrehajtási törvénytől, amely rögzíti, hogy az elítélt számláján megjelenő pénzből le lehet vonni a sértettnek vagy családjának megítélt kártérítést.

A javaslat alapján ügyvédeknek nem lehet majd átutalni a megítélt kártérítést, csak a fogvatartott vagy már szabadult korábbi elítélt számlájára küldheti az igazságügyi tárca. Eddig azzal indokolták a változtatások szükségességét, hogy „bűnözőknek nem fizetünk”, a változtatás viszont azt jelenti, hogy ettől kezdve csakis a bűnözőknek fizetnek. A jogász arra is felhívta a figyelmet: teljesíthetetlennek tűnik a benyújtott törvénytervezetnek az az elvárása, hogy szeptember végéig megszüntetik a hazai börtönök zsúfoltságát

– írja a napilap.

Kiemelt kép: Őrtorony és szögesdróthalmaz a Márianosztrai Fegyház és Börtön magas kerítésfalán, ahol több száz politikai elitélt, köztük Mindszenty József bíboros-hercegprímás is raboskodott a Rákosi-korszakban. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik