Belföld

Budapest 59 milliárd forint hitelt hívna le a következő 3 évben

Elkészült Budapest 2020-as költségvetés-tervezete, amit a korábbiaktól eltérően a fővárosi képviselők pénteken éppen akkor kapnak kézhez, amikor az érdeklődő budapestiek számára is elérhetővé válik az önkormányzat honlapján. Minderről Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes, a büdzséért felelős terület vezetője beszélt a Népszavának. Mint mondta, a fővárosnak nagyon kicsi a mozgástere, ezért inkább arra kell figyelniük, mire van pénz, kevésbé arra, mire van szükség.

Kiss szerint a budapesti városvezetés nem tervezi újabb kereskedelmi hitel felvételét, ezzel ugyanis kiszolgáltatná magát a kormánynak, miután kereskedelmi hitel felvételéhet kormányzati jóváhagyásra van szükség. Hitelre viszont szükség van – mondta –, ugyanis évről évre drágább a főváros működtetése, idén például 18 milliárddal kerül többe, mint tavaly.

A főváros ezért az Európai Beruházási Bank 99 milliárdos hitelkeretéből megmaradt nagyjából 59 milliárdot hívja le a következő 3 évben. Ez nem kereskedelmi hitel, ehhez nem kell kormányzati jóváhagyás.

A következő évek fejlesztései a hármas metró felújításának befejezése, és a Lánchíd felújítása, költenek a Budapest Galéria költöztetésére, a Városháza Madách tér felőli homlokzatának, illetve szociális intézmények és idősotthonok a felújítására. A biodómra egyetlen fillért sem terveztek be saját forrásból, de 8,9 milliárdot elkülönítettek a főváros és a kormány közös projektjeinek önrészére. A főváros jelenlegi hitelállománya 113 milliárd forint.

Az általános főpolgármester-helyettes úgy vélte, súlyos csapás lenne a főváros költségvetésére az iparűzési adó mértékének belengetett csökkentése, az értékcsökkenés és a kutatás-fejlesztési költségek jelentősebb arányú leírása, illetve az év végi adófeltöltési kötelezettség eltörlése. Konzervatív becslés szerint ennek a megszorításnak az egyszeri hatása mintegy 40 milliárdos, majd évente 18-20 milliárdos veszteség. Csakhogy viszonyításul: ez az összes BKV dolgozó 6,5 havi bére.

Kiemelt kép: MTVA/Jászai Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik