Belföld

Beismerő vallomás tett a 90 millió forintnyi uniós támogatást elcsaló szabolcsi vállalkozó

Hamis számlák alapján mintegy 90 millió forint európai uniós támogatást szerzett meg törvényellenesen egy szabolcsi vállalkozó. A vállalkozó a teljes összeget visszafizette, az ügyészséggel pedig egyezséget kötött a büntetéséről.

A vállalkozó három évvel ezelőtt határozta el, hogy cégei nevében uniós pályázatot nyújt be különböző gépek beszerzéséhez. Az ötvenszázalékos támogatási intenzitású pályázatokban azonban nem a gépek valós beszerzési árát tüntette fel, hanem két másik vállalkozástól hamis számlákat vásárolt, melyeken a húszmillió forintért vásárolt gépek értékét százmillió forintban tüntette fel.

A vállalkozó a két benyújtott pályázat révén 90 millió forint támogatást kapott. Ráadásul a hamis számlákat az általános forgalmi adó elszámolásánál is felhasználta, így több millió forintot igényelt vissza az adóhatóságtól.

A nyomozás során a lebukott vállalkozó a teljes támogatási összeget, valamint a jogosulatlanul visszaigényelt áfát is visszafizette, így a költségvetésnek okozott vagyoni hátrány megtérült. A vállalkozó egyúttal beismerő vallomást tett, majd egyezséget kötött az ügyészséggel, amely a vádiratban azt indítványozta, hogy az egyezséget a bíróság hagyja jóvá és a vádlottal szemben ötmillió forint pénzbüntetést szabjon ki.

Mivel a támogatások révén a csaló cégei gazdagodtak, ezért az ügyészség azt is indítványozta, hogy a cégekkel szemben is pénzbírságot szabjon ki a bíróság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik