Belföld

A Fidesz szerint a NAT vállaltan hazafias, gyermekközpontú és 21. századi

A Fidesz közleményben reagált az ellenzék NAT-tal kapcsolatos sajtótájékoztatóira csütörtök délután. A kormánypárt úgy véli:

A módosított Nemzeti Alaptanterv (NAT) vállaltan hazafias, gyermekközpontú és 21. századi.

Mint írták, „az a cél, hogy a magyar diákok megismerjék a nemzeti kultúrájukat, jobban értsék a történelmi és természettudományi összefüggéseket, eredményesebben tanuljanak nyelveket, az iskolában életképes tudást szerezzenek”.

A balliberális ellenzék kritikájában nincsen semmi új, a balliberálisok gyűlölnek és elleneznek mindent, ami a nemzeti identitást erősíti, hiszen ők nem a nemzetek Európáját akarják megőrizni, hanem egy bevándorlókkal teli, identitását vesztett Európát akarnak létrehozni, gyenge nemzetállamokkal, gender-iskolákkal, amelyekben a diákok se nemzeti, se nemi identitást nem kapnak. Mi nem ilyet akarunk

– írta a Fidesz közleményében.

A NAT-ot múlt pénteken este tíz órakor hozták nyilvánosságra, az alaptantervet pedig azóta számos kritika érte: Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke például elsősorban azért bírálta, mert szerinte semmit nem tesz azért, hogy lelkes olvasóvá nevelje a diákokat, másrészt mert iszonyatos anyagmennyiséget ír elő a számukra.

Hiába keres, nem talál a jobboldal igazi írófejedelmet magának
A NAT irodalomszemléletét erőltetett kánonépítési szándék jellemzi, a kulturális jobboldal Wass Albertben és Herczeg Ferencben vélte megtalálni írófejedelmét, ezt viszont sokan megkérdőjelezik. Tényleg csak a halott szerző volna a jó szerző?

A Nemzeti Alaptanterv ellen pedagógusok is tiltakoztak: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének felhívására többen közzétettek fotókat, melyeken az áll: nem tanítanak fasiszta írókat.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik