Belföld

Schmidt Mária visszavonult, nem lesz Rajk- és Solt-emlékbélyeg

Bár jogilag semmi akadálya nem volna annak, hogy ifj. Rajk László és Solt Ottilia fényképe a „tiltás” ellenére szerepeljen a bélyegeken, attól természetesen az Emlékbizottság eláll

– írja Facebook-bejegyzésében Schmidt Mária. A Terror Háza főigazgatója azután tette közzé állásfoglalását, hogy előbb a nemrég elhunyt Rajk László özvegye, Rajk Judit, majd Hegedűs Judit, Solt Ottilia lánya is tiltakozott amiatt, hogy elhunyt családtagjuk szerepeljen a Magyar Posta bélyegsorozatában, amit a rendszerváltás harmincadik évfordulójára adnak ki.

Az eredeti terv szerint ezen a sorozaton Csengey Dénes, Csoóri Sándor, Csurka István, Karátson Gábor, Krassó György, Sütő András, Solt és Rajk László szerepelt volna. Hegedűs egyebek mellett ezzel indokolta, hogy nem szeretné édesanyját ezeken a bélyegeken látni:

 A kormány és Emlékbizottsága azonban sem a Demokratikus Ellenzékről, sem Édesanyámról nem emlékezett meg az évforduló kapcsán, szerepüket eltitkolta, liberális hitvallásukat a kormány és az Emlékbizottság számos tagja nyilvánosan gyalázta. Édesanyám emléke előtt egyedül az oktatási miniszter által 1997-ben létrehozott „Solt Ottilia-díj” tisztelgett, amelyet az Orbán-kormány indoklás nélkül megszüntetett. Ezért hiteltelennek, álságosnak tartom az Önök emlékbélyeg-akcióját, és benne Édesanyám nevének, képmásának felhasználását a család nevében megtiltom.

Schmidt Mária tehát gyorsan reagált, visszautasította a tiltakozók szerinte igaztalan vádjait, úgy véli, a hozzátartozók emlékét áldozták fel aktuálpolitikai akciójuk keretében. Mint írja:  „Sem a rendszerváltoztatás hónapjaiban, sem azóta nem egyeztek a politikai nézeteim sem ifj. Rajk László, sem Solt Ottilia nézeteivel. Jól tudom ezt, hiszen személyesen ismertük egymást, nézetkülönbségeink, eltérő világlátásunk közismert volt. Mindez azonban nem írta, nem írhatta felül azt, hogy a rendszerváltoztatás meghatározó személyiségeinek tartom őket, akik nélkül Magyarország közelmúltjának történelme másképp alakult volna.”

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik