Belföld

Nem engedélyezik Schmidt Máriáék emlékbélyegét

Először a nemrég elhunyt Rajk László özvegye, Rajk Judit tiltakozott a Magyar Posta bélyegsorozata ellen, amit a rendszerváltás harmincadik évfordulójára adnának ki. Az emlékévet Schmidt Mária koordinálja, és az Emlékbizottság Csengey Dénest, Csoóri Sándort, Csurka Istvánt, Karátson Gábort, Krassó Györgyöt, Sütő Andrást, Solt Ottíliát és Rajk Lászlót is beválogatta a szűk körbe, hogy egy bélyeggel hangsúlyozzák meghatározó szerepüket a rendszerváltásban.

Kétféle bátor létezik, az egyik tiltakozik, a másik másokkal takarózik
Mit lehet kezdeni a kormányoldal újságoknak álcázott propaganda-kiadványaival? Tiltakozó levelek Schmidt Mária kormánybiztosnak. Miért érezte magát Kínában Ben Cardin demokrata szenátor, amikor Magyarországon járt. Írások az Élet és Irodalom legújabb számából.

Azonban Rajk Judit után Solt Ottília lánya, Hegedűs Judit is tiltakozott, és az Index közölte a levelét, amit Schmidt Máriának címzett.

„Édesanyám valóban meghatározó személyisége volt mind a Demokratikus Ellenzéknek, mind a rendszerváltásnak. A kormány és Emlékbizottsága azonban sem a Demokratikus Ellenzékről, sem Édesanyámról nem emlékezett meg az évforduló kapcsán, szerepüket eltitkolta, liberális hitvallásukat a kormány és az Emlékbizottság számos tagja nyilvánosan gyalázta. Édesanyám emléke előtt egyedül az oktatási miniszter által 1997-ben létrehozott „Solt Ottilia-díj” tisztelgett, amelyet az Orbán-kormány indoklás nélkül megszüntetett.

Ezért hiteltelennek, álságosnak tartom az Önök emlékbélyeg-akcióját, és benne Édesanyám nevének, képmásának felhasználását a család nevében megtiltom.

– írta.

Kiemelt kép: Mónus Márton /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik