Belföld

Márki-Zay ingyenesé teszi a tömegközlekedést Hódmezővásárhelyen

Vasárnap jelentős többséggel választották újra Márki Zay-Pétert Hódmezővásárhely polgármesterének, aki már aznap arról beszélt, hogy első lépése a helyi tömegközlekedés ingyenessé tétele lesz.

Ezzel Hódmezővásárhely lenne az első magyar város, ahol ingyenes az utazás.

A polgármester a G7-nek azt mondta, a Volánbusz által üzemeltetett rendszer költsége évi 110 millió forint, azonban ennek kevesebb mint tizede származik jegyeladásokból.

Márki-Zay szerint a tízmillió forintos jegyárbevétel nem akkora összeg, aminek kiesése nagy kockázatot okozna. Egyébként egy vonaljegy a településen jelenleg 170 forintba (a sofőrtől 210 forintba), egy havi bérlet pedig 4700 forintba kerül.

Márki-Zay Péter: Eztán kátyúzunk, ahelyett, hogy Lázárnak gyártanánk boroshordókat
Villáminterjú Hódmezővásárhely újraválasztott ellenzéki polgármesterével.

A polgármester elmondta, nem hiszi, hogy a döntés következtében sokan hagynák el autóikat, inkább szociális alapú döntésről van szó. A tömegközlekedésen kívül egyébként a múzeumok is ingyenesek lesznek, a strandra pedig a hódmezővásárhelyiek kedvezményesen juthatnak be.

Ezen szolgáltatások használatához egy városkártya kell majd, aminek ára várhatóan jelképes lesz, a jegy- és bérletárak pedig hivatalosan megmaradnak. A polgármester szerint a rendszer elektronikus lesz, a részletek még kidolgozás alatt állnak. Az indulás időpontját egyelőre nem tudni.

A döntés mögött Márki-Zay szerint „józan közgazdasági logika áll”, az ötlet pedig egy oldalára érkező Facebook-kommentből származik, amiben egy olyan cikket ajánlottak, ami szerint Franciaországban harminc városban ingyenes a buszközlekedés.

Frissítünk!

Olvasónk jelezte, hogy Budaörsön már évek óta ingyenes a tömegközlekedés.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik