Belföld

Márki-Zay Péter: Eztán kátyúzunk, ahelyett, hogy Lázárnak gyártanánk boroshordókat

Villáminterjú Hódmezővásárhely újraválasztott ellenzéki polgármesterével.

És most?

És most gyerünk tovább. Másfél év ellenszélben végzett munka és minden akadályoztatás ellenére mögöttem maradtak a választók: boldog vagyok.

A legutóbbi önkormányzati választáson a tíz egyéni választókerület mindegyikét fideszes nyerte Hódmezővásárhelyen, most 9:1 arányban ellenzéki siker született. Ebből mi következik?

Az, hogy nem a munkámat akadályozó testülettel kell küzdjek, hanem olyannal, mely segít. Innentől észszerű, okos döntéseket hozhatunk, lehet fejleszteni a várost.

Milyen döntéseket hozhat meg, melyeket nem hozhatott meg korábban?

Azzal kezdjük, hogy az önkormányzat cégeit megszabadítjuk a korrupciótól.

Eddig volt bennük korrupció?

Amikor a kátyúzás helyett Lázár János boros ládáit gyártja egy önkormányzati cég, azt nehéz nem korrupciónak nevezni.

Eztán fordítva lesz?

Ígérhetem.

Lázár János mostanáig ekézte önt. Ebben vajon lesz változás?

Csak remélni tudom. Pozitív csalódás lenne. Hátha.

Mit szólt, amikor a kampányfinisben Lázár megdicsérte a szomszédvár, Szeged ellenzéki polgármesterét, Botka Lászlót?

Nyilván nem a forró szerelem megnyilvánulását láthattuk. Egész egyszerűen az történt, hogy Lázár igyekezett negatív színben feltüntetni engem, azt sugallva, hogy én, Botkával ellentétben, nem vagyok hajlandó együttműködni a kormánnyal, és emiatt forrásoktól eshet el Hódmezővásárhely. Nem jött be a trükk.

Most Szeged és Vásárhely is az ellenzéké, polgármesterestül, testületestül. Ebből mi következik?

Eddig is együtt dolgoztunk, eztán is együtt fogunk dolgozni. És ez is egyszerűbbé, gördülékenyebbé válhat, hasonlóan a testületi munkához. Szerencsére eleve jó a kapcsolat a baloldali Szeged és a jobboldali Hódmezővásárhely között.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Fura, de miközben szex- és korrupciós botránya ellenére Győrt behúzza Borkai, számos más települést, részben a Borkai-ügy miatt, elbukott a Fidesz. Az ön sikerében mekkora Borkai szerepe?

Hódmezővásárhelyen a legkevésbé sem a Borkai-botránynak köszönhető az ellenzéki siker. És más településeken sincs akkora jelentősége a győri botránynak, mint sokan gondolják. Erre bizonyíték, hogy a Fidesz megtartotta Győrt.

Győrben is zuhant a Fidesz az öt évvel ezelőtti bő hatvanszázalékos támogatottságról.

A Borkai-hatás szerintem leginkább Budapesten éreztette hatását.

Az országot merre mozdítja az ellenzéki siker?

A lehető legjobb irányba. Amit másfél éve Hódmezővásárhely a teljes ellenzéki összefogással elindított, mára országossá vált: a széles összefogás jelöltjei győztek számos kis- és nagy településen. Tatabánya, Dunaújváros, Eger, Érd, Miskolc, Pécs, Szeged, Salgótarján, Szombathely, Hódmezővásárhely, nem sorolom tovább. A legmerészebb várakozásainkat is felülmúlja az eredmény. Megmutattuk, hogy közös erővel lerázhatjuk magunkról a korrupciót és a megfélemlítést, változhat végre az ország kultúrája.

Mikorra és mennyire?

Két és fél év van a következő országgyűlési választásokig, ennyi ideje van az ellenzéki összefogásnak, hogy megmutassa, mennyivel tisztességesebb, mennyivel különb, mint a Fidesz.

Kerülhetnek büntetésbe az ellenzéki vezetésűvé váló települések?

A kormány nem teheti meg, hogy ellehetetlenítse az ellenzéki településeket, mert akkor a mainál sokkal csúfosabban bukja el a 2022-t. Ugyanez a helyzet a korrupcióval: ebben is kénytelen lesz visszavenni Orbán. Ha a kormány nem kapja össze magát, és továbbra is keleti diktatúrát épít, akkor 2022 tavaszán a magyar szabadságszerető emberek megmutathatják, hogy nem kérnek a jelenlegi rendszerből.

És mi a helyzet az ellenzéki korrupcióval? Egy kispesti szoci videójából az látszik, hogy pártállástól függetlenül lopnak önkormányzati képviselők.

A korrupció tűrhetetlen. Amint ilyen a tudomásomra jut, azonnal tiltakozni, cselekedni fogok. Én nem a Fideszt tekintem fő ellenségemnek, hanem a korrupciót és a megfélemlítést.

Fekete-Győr András beszélt arról tegnap a győri tüntetésen, hogy „aki momentumosként lopni mer, az megy: elsőre a pártból, aztán a bíróság elé, aztán börtönbe”.

Maximálisan egyetértek a szigorral. Rendpárti vagyok én is.

Kiemelt kép: Márki-Zay Péter Facebook oldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik