Belföld

Pintér Sándor új szerepben: esélyegyenlőségi programról egyeztetett a belügyminiszter

Egy területi egyenlőtlenségeket csökkentő program indításáról beszélt hétfőn Pintér Sándor belügyminiszter az MTI beszámolója szerint. Pintér 50 település vezetőjét fogadta, amelyek a program első ütemében vehetnek részt.

A program célkitűzése olyan gazdaságélénkítő programcsomag indítása, amely hatékonyan járul hozzá a kedvezményezett térségek gazdasági, munkaerőpiaci hátrányainak csökkentéséhez, a helyi foglalkoztatás bővítéséhez, a vidék lakosságmegtartó képességének növeléséhez.

Elsőre meglepő lehet, hogy mi köze a belügynek a társadalmi felzárkóztatáshoz, azonban van rá magyarázat. A társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkárság még májusban költözött át a Belügyminisztériumba az Emberi Erőforrások Minisztériumából, azonban a Népszava cikke szerint a valódi munka csak a napokban kezdődhetett meg az átköltöztetett állami hivatalban.

Kormányzati és önkormányzati körökből származó információink szerint ez a lépés egyértelműen a Kásler Miklós irányítása alatt működő apparátus gyengeségére vezethető vissza. Fideszes településvezetők állították a Népszavának, hogy

a miniszterelnök hónapokat várt a felzárkóztató csomagra, de egy idő után elege lett az ígéretekből és inkább az erős kezű vezetőként elkönyvelt Pintér Sándor belügyminiszterre bízta a területet.

A hivatalos indoklás szerint azért történt változtatás a kormányzati struktúrában, mert a felzárkóztatási programok főleg romáknak szólnak, és a belügy tartja kézben a közmunkarendszert is, amely szintén roma embereknek jelent munkát. Azonban érezhető ezen a magyarázaton, hogy a gombhoz varrt kabát tipikus esetéről van szó.

Időközben az is kiderült, nemcsak arról van szó, hogy a belügyminiszter dönt minden helyi ötletről és pályázatról, hanem arról is, hogy mindezt rohamtempóban, mindössze 21 nap alatt akarja teljesíteni.

Az itt említett program a Kedvezményezett települések gazdaságélénkítő programja nevet viseli. Ez november elsején indul 5 milliárdos kerettel 50 településen. Ennek előzménye az a tavaly decemberi kormányhatározat, amiben a gazdasági jellegű tárcák vezetőinek feladatként szabták, hogy mérjék fel a saját területükön, mit tudnának termelni a leszakadt térségekben.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik