Belföld

Kormányinfo: Az önkormányzati választásig nem lesz nemzeti konzultáció

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Hollik István kormányszóvivő sajtótájékoztatón számol be a kormány döntéseiről és aktuális állásfoglalásairól.

A kencelláriaminiszter bejelentette:

Orbán Viktor csütörtökön Brüsszelben találkozik Ursula van der Leyen európai bizottsági elnökkel.

Meghosszabbították a rokkantigazolvány igénylésének idejét, a kormány Trócsányi Lászlót jelöli a az Európai Bizottságba, 32 milliárdot fordít az állam innovációs, kutatási költségekre.

Újságírói felvetésre szóba került, hogy Magyarország átengedett határain egy orosz fegyverszállítmányt, amely Szerbiába tartott. A páncélosokat eredetileg Románián és a Dunán keresztül szállították volna le, de a románok nem engedték az Oroszország ellen kivetett nemzetközi szankciók miatt.

Magyarországon keresztül vittek orosz páncélosokat Szerbiába
Románia nem engedte be területére a szállítmányt.

Gulyás Gergely szerint a fegyverek magyar légtéren keresztül történő szállítását senki sem engedélyezte. Hozzátette: légi szállítás esetén, ha nem hadászati esetről van szó, semmilyen engedélyköteles eljárás nincsen. Kiemelte, hogy jogi lehetőség nem lett volna ennek megakadályozására.

A Microsoft korrupciós botrányával kapcsolatban azt mondta, hogy arról a magyar hatóságoknak semmilyen hivatalos tudomása nincsen. Arra a kérdésre, hogy a magyar ügyészség indított-e nyomozást az ügyben, úgy válaszolt:

mivel az ügyészség független nem látta okát annak, helyesen, hogy engem erről értesítsen.

Az OLAF vizsgálja a magyar Microsoft ügyét
Részleteket nem árultak el.

A napokban derült ki, hogy a Microsoft Magyarországnak a világcég Egyesült Államokban lezajlott vizsgálata után létrejött peren kívüli egyezség keretében 8,8 millió dollár (2,6 milliárd forint) bírságot kell fizetnie, miután a hatóságoknak elismerte, hogy 2013-tól 2015-ig „egy vezető tisztviselője és több alkalmazottja részt vett” egy manipulált beszerzésekre és vesztegetésekre épülő ügyben.

Az Orbán-Mészáros üzlet nem lehet vád alapja

Éppen ma számoltunk be róla, hogy Mészáros Lőrinc Orbán Viktor miniszterelnök édesapjától bérel golfpályákat Alcsútdobozon. Újságírói kérdésre Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a kormány üzleti ügyekkel nem foglalkozik, de nem érti, hogy ha valaki valakitől valamit bérel és piaci alapon teszi, az milyen vádak megfogalmazására ad lehetőséget.

Gulyás Gergely szintén kérdésre közölte: péntektől szabadságát tölti, egyelőre nem tett ez irányba lépéseket, de Franciaországban szeretne pihenni. Hozzátette: ha Orbán Viktornak lesz közlendője szabadságával kapcsolatban, közölni fogja azt.

Fotó:MTI/Soós Lajos

A kormánypárt hamarosan kongresszust tart, Gulyás Gergely azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz alelnöke marad-e, azt mondta: a Fideszben íratlan szabály, hogy valaki vagy miniszter, vagy alelnök. Ő miniszter, így valószínűleg nem marad alelnök. Kósa Lajos értékeiről hosszabban beszélt, ő lehet a befutó.

Az ATV munkatársa arról kérdezte a minisztert, hogy cél-e, hogy Orbán Viktor megakadályozza a holnapi, Ursula von der Leyennel történő találkozón, hogy Frans Timmermans legyen az első alelnök. A miniszter válaszában arról beszélt, hogy tiszteletben tartjuk a bizottsági elnök asszony döntéseit, és ha ő megkérdezi a miniszterelnök véleményét, Orbán Viktor bizonyára elmondja azt.

Ezúttal is felmerült, hogy nem megfelelő a Liszt Ferenc Repülőtéren nyújtott szolgáltatás, például a mosdók jelentős része vagy nem működik, vagy használhatatlanul piszkos. Gulyás Gergely azt mondta: maximális a profit, alacsony a szolgáltatás,

a legjobb az lenne, ha elmennének innen.

Az önkormányzati választásokig már nem lesz nemzeti konzultáció, Gulyás Gergely szerint ennek nincs köze ahhoz, hogy Rogán Antal egy évvel a megbízásának lejárta előtt visszahívta Molnár Balázs Nemzeti Konzultációs Központért felelős miniszteri biztost.

A kórházak hiányos légkondicionálásával kapcsolatban a miniszter kijelentette: vannak költségvetési korlátok, de ez nem azt jelenti, hogy a műtők ne legyenek klimatizálva. Hozzátette: a magyar gazdaság ereje lehetővé teszi a műtők légkondicionálását, ezért ha a kórházban nem áll rendelkezésre forrás, akkor az Egészségügyi Ellátó Központhoz kell fordulni, majd ha itt nem járnak sikerrel, az Emmihez, ha azoknál sem, a kormányhoz kell fordulni.

Kiemelt kép: Soós Lajos/MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik