Belföld

Sok kórházban a műtő sem klimatizált

Felmérést készítettek a kétkedő Gulyás Gergelynek.

Sok kórházban okoz problémát a klimatizálás hiánya – írja a Népszava a Magyar Kórházszövetség elnökének gyors felmérését idézve.

A szervezet valamennyi kórháztól megkérdezte, hogy jelent-e gondot náluk a hűtés hiánya – 108 intézményből 46 válaszolt. Ebből az derül ki, hogy az intézmények 67 százalékában van klímával felszerelve a központi műtő, és 59 százalékuknál az intenzív osztály is hűtött. Az ambuláns vizsgálók 9, a betegszobák mindössze 2 százaléka klimatizált.

Ám a meglévő klímák kétharmada elavult, az intézmények felének karbantartásra sincs pénze. A válaszadók között van olyan kórház is, ahol csak akkor lehetne beépíteni klímaberendezést, ha az elektromos hálózatot is bővítik. A Kórházszövetség elnöke, Ficzere Andrea szerint a kórházak hűtése nemcsak a betegek és a dolgozók kényelmét szolgálja, ugyanis 30 fok felett jelentősen megnő a fertőzés veszélye is.

Az adatokból a Kórházszövetség elnöksége összesítést készített Gulyás Gergely kancelláriaminiszter számára, amitől azt várják, hogy a Miniszterelnökségen költségszámítás készül a probléma megoldására. Az egyik Kormányinfón ugyanis Gulyás kétséggel fogadta a kórházi műtők klímaberendezéseiről szóló sajtóhíreket, majd azt mondta, hogy amelyik kórháznak ilyen problémája van, forduljon támogatásért a kormányhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik