Belföld

Orbánt felszólították elmulasztott beszámolójának pótlására

Szél Bernadett levelet küldött Kövér Lászlónak, hogy a fideszes politikus házelnöki minőségében szerezzen érvényt az országgyűlési törvénynek, és szólítsa fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy számoljon be a parlament következő ülésén az Európai Tanács június 20-21-i üléséről. Ugyanis az országgyűlési törvény értelmében a miniszterelnöknek beszámolási kötelezettsége van minden ET-ülés után, méghozzá az időben utána következő magyar parlamenti ülésen.

Ezt a beszámolót Orbán Viktor elmulasztotta azután, hogy megvétózta a 2050-es uniós klímacélt.

Nyilvánosan magyarázkodott ugyan a döntés miatt a miniszterelnök, de a parlamentben ezt már nem tette meg, miközben törvényi kötelezettsége lenne. Mint Szél Bernadett megjegyezte nekünk, a miniszterelnök rendszeresen elmulasztja megtartani ezeket az ET-ülések után egyébként kötelező beszámolókat.

A miniszterelnök – törvényi kötelezettsége ellenére – az Európai Tanács ülését követően sem tájékoztatta az Országgyűlést az ülés kimeneteléről és a döntés indokairól, így egy ilyen horderejű kérdésben nem valósulhatott meg a Kormány európai uniós tevékenységének ellenőrzése az Országgyűlés által

– írja a levélben a független országgyűlési képviselő, aki a klímacél vétója miatt tematikus bizottsági ülést is kezdeményezett, egyelőre kevés sikerrel.

A levelet Szél Bernadett Hörcsik Richárdnak is elküldte, aki az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának elnökeként nem siet összehívni a klímavétó miatt az ellenzéki képviselő által kezdeményezett tematikus ülést. Mint a fideszes bizottsági elnök mondta: „Szerintem nem kerget bennünket a tatár”.

Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik