Gazdaság

Nem sieti el a Fidesz, hogy reagáljon a klímakatasztrófára

Szerintem nem kerget bennünket a tatár, hiszen 2030-ig rendben vannak a dolgaink

– mondta a 24.hu által megszerzett, még nem hivatalos bizottsági jegyzőkönyvi leirat szerint az Országgyűlés Európai ügyek bizottságát elnöklő Hörcsik Richárd Szél Bernadettnek, amikor a független képviselő azt indítványozta, hogy mielőbb hívjanak össze egy klímakatasztrófáról szóló tematikus bizottsági ülést.

A képviselő először hétfőn indítványozta a tematikus ülés összehívását, mert szeretné meghallgatni a kormány álláspontját a vétóval kapcsolatban, hogy akkor hogyan akarnak továbbmenni. Ugyanis magyar, lengyel és cseh vétóval bukott el a javaslat, hogy az uniós tagállamok közösen 2050-re klímasemlegessé tegyék Európát.

Szél Bernadett összehívta az Európai ügyek bizottságát a kormány klímaügyi vétója miatt
A független képviselő a kormány klímapolitikáért és európai uniós ügyek koordinációjáért felelős képviselőit várja az ülésre.

Orbán Viktor azzal magyarázta a vétót, hogy a szén-dioxid kibocsátás drasztikus csökkentése nagyon megdobná a rezsit, ezért pénzt kérne előbb az uniótól. Kedden Gulyás Gergely miniszter pedig arról beszélt az Európai ügyek bizottsága előtt, hogy „semmi nem sürget bennünket”, hiszen 2030-ra is ki van tűzve az unióban egy hasonló klímastratégia.

Szél Bernadett akkor erre azt mondta, hogy az a stratégia a „minimum minimuma”, és egyáltalán nem magyarázza a kormány vétóját. A képviselő szerint a hatékony klímavédelemhez több kell a 2030-as stratégiánál, ezért indítványozta a tematikus ülés összehívását is, ahol meg szeretné ismerni a hatástanulmányokat, és hallani a magyarázatokat arra vonatkozóan, hogy miért állítják azt kormánytagok, hogy olyan mértékben nőne a rezsi a 2050-es stratégia elfogadása miatt, mint ahogy azt nyilatkozzák.

Hörcsik Richárd, a bizottság fideszes elnöke Trócsányi László igazságügyi miniszterjelölt kinevezés előtti meghallgatásán az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén az Országházban MTI Fotó: Soós Lajos

Azonban ennek az ülésnek az összehívása nem lesz egyszerű, mint Hörcsik Richárd szavaiból is kitűnik. A fideszes politikus azt mondta Szél Bernadettnek, hogy nem hívja össze az ülést, hanem azt a független képviselő szervezze meg a házszabály szerint: ehhez az kell, hogy a bizottsági tagok legalább fele támogassa az ülés összehívást.

Hörcsik Richárd azt is mondta a leirat szerint, hogy az ügy a Fenntartható fejlődés bizottságára tartozik, ezért Szél inkább náluk kopogtasson. Szél Bernadett ezért fel is veszi a kapcsolatot volt LMP-s párttársával, a fenntarthatóságért felelős bizottságot vezető Schmuck Erzsébettel, azonban  közös ülést szeretne szervezni a két bizottsággal, mert európai szinten történt a vétó. Így megint ott tartunk, hogy a kormánypárti többségű bizottságok aláírásain múlik, hogy mikor tudják összehívni a tematikus klímavédelmi ülést.

Ha Hörcsik Richárdon múlik, akkor csak hónapok múlva:

Mi felvettük a munkarendünkbe ennek a témának a tárgyalását, elkezdjük a tárgyalást, nyilván nem látom a lehetőségét, hogy a jövő héten ezt megtárgyaljuk, mert a parlamentnek hamarosan vége. Ahogy sikerül időpontot keríteni, mi ezt meg fogjuk tárgyalni, valószínűleg az ősz elején

– így értekezett a szerdai ülésen a bizottsági elnök.

Kiemelt kép: MTI / Szigetváry Zsolt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik