Belföld

Kiszivárgott felvételen magyarázza Palkovics, hogy nem akarják a kutatóintézetek irányítását átvenni 

Az Index birtokába jutott egy 2018-as hangfelvétel, amin Palkovics László miniszter arról beszél, hogy:

Nem akarja a minisztérium megmondani a kutatóintézeteknek, hogy mivel foglalkozzanak, nem akarja a minisztérium a kutatóintézetek irányítását átvenni.

Ma már tudjuk, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium célja éppen az, hogy az összes kutatóintézet egy újonnan létrehozandó intézmény, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat alá tartozzon, melyben erős, meghatározó lenne a kormány befolyása.

Palkovics 2018-ban, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Magyar Tudományos Akadémia közti tárgyalássorozat korai szakaszában még arról beszélt, hogy

egészen biztosan nem akarjuk azt, hogy az Akadémiáról a kutatóintézetek – ahogy ez egyébként más országokban esetleg megtörtént – leválasztásra kerüljenek.

Az Index a birtokába került hangfelvétel után megkérdezte az ITM-et, hogy mi történt a felvétel ideje óta, mi indokolta, hogy az ott elhangzott ígéreteknek éppen az ellenkezője történjen.

A minisztérium válaszában azt írta, hogy

a hivatkozott mondatok az egyeztetések elején hangzottak el, azóta a hosszú ideje eredménytelenül zajló folyamatok miatt egyes részleteikben mindkét fél elképzelései módosultak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik