Belföld

Mindenki tudja, hogy nem kellene ide szálloda, mégis megépítik

A főépítészeknek is gondjaik vannak a fonyódi szálloda terveivel, azok mégis zöld utat kaptak. A beruházó sportegyesülettől a szálak korábban Tiborcz Istvánig vezettek, ez már nincs így, de láthatóan továbbra sincs köze a sporthoz.

– Hol volt korábban a Hotel Fonyód?

– Éppen a romjain áll

– világosítottak fel a Fonyódi-hegy lábánál. A déli parti város egyik legszebb részén, a focipályától néhány méterre a domboldalba épített szálloda működött évtizedeken keresztül. A négyemeletes sportszállót anno a helyiek téglajegyeiből építették egy háromhektáros önkormányzati területre, az utóbbi években viszont teljesen elhanyagoltan, romosan állt a hegy lábánál – ekkoriban már az OTP Faktoring tulajdonában –, mígnem lebontották.

A képviselőtestület elképzelése 2017-ben az volt, hogy taopénzből felhúznak két másik sportpályát és egy sportcsarnokot, a focipálya és a régi sportszálló helyére pedig négycsillagos szálloda épül, ilyen ugyanis nincs a környéken. Hidvégi József polgármester akkoriban azt írta Facebook-oldalán, hogy bár az elmúlt években több befektető is megnézte a sportszállót, mind attól tette függővé a romos épület felújítását, hogy a szomszédos sportpálya területét vagy annak jelentős részét is megvásárolhatja. A tervek akkor az Index cikke szerint egy kétmilliárdos beruházásról szóltak, ám a sportpálya és a szálló telkét végül nem vonták össze, mivel az érdeklődő Pelso Polgári Sportegyesület az utolsó pillanatban visszavonta a sportpálya megvételére beadott pályázatát, így a beruházó végül csak az egykori szálló helyére építkezhet.

Az így nagyjából egymilliárd forintos beruházás látványterve már el is készült, de a megálmodott hotellel a megyei és az állami főépítésznek is gondjai vannak. 

Ilyen lehet, ilyen volt

Hat szint, örökre takaratlanul maradó tűzfalak

A 45 szobásra tervezett szállodát a Pelso Polgári Sportegyesület megbízásából a H&H Development Kft. valósíthatja meg. Az önkormányzat februárban döntött arról, hogy megemeli az engedélyezett épületmagasságot 12,5 méterről 15 méterre, lehetővé teszi a zárt sorú beépítést, és 60-ról 40 százalékra csökkenti a zöldterület arányát.

Zárt sorú beépítés

A telkek, illetve övezetek utcaképe egy „tömör” házsort mutat,  amit csak a tervező tehet mozgalmassá. A szomszédos épületek takarása tűzfallal szükséges, azok mértékét a tervezett épület alakja, valamint a telekadottságok adják. Fonyódon azért tűnik indokolatlannak ez az eljárás, mert a szálloda szomszédságában elvileg nem épülhet másik ingatlan.

A február 20-i testületi ülés jegyzőkönyve szerint a változtatásokat a megye állami főépítésze, Horváth János javasolta. Ezt mondta legalábbis Hidvégi József, ami már csak azért is érdekes, mert szintén a polgármester közölte azt, hogy a városi- és az állami főépítésznek is problémái vannak a tervekkel. A szálloda tervei ugyanis nem illeszkednek a település képébe. Ráadásul a képviselők, úgy tudjuk, jóformán vakon szavaztak, mert a szálloda terveit eddig egyszer, még tavaly látták.

Az állami főépítész záró szakmai véleményében arra is utal, hogy a terület alkalmatlan szálloda megépítésére, szerinte a hotelt a sportpálya területére kellene elhelyezni. Sőt, az állami főépítész javasolta azt is, hogy gondolják át a két telek, azaz a sportpálya melletti terület és a focipálya összevonását, és kérte, hogy javaslatát terjesszék a képviselő-testület elé.

Hidvégi József is látta a problémákat, de egy jegyzőkönyv szerint a polgármester azzal érvelt az építkezés mellett, hogy a beruházó ezzel a telekkel tud gazdálkodni:

Van érvényes közbeszerzés, pályázati pénz van benne, és ha nem tudja a kivitelezést megkezdeni, vissza fog lépni és máshol fogja a szállodát megépíteni.

Fábián Éva megyei főépítész a zárt sorú beépítési módot kifogásolta „a létrejövő, örökre takaratlanul maradó, nagy méretű tűzfalak miatt”. Azt is elmondta, hogy a tervet „jelentősen túlépítettnek tartja és a településképi illeszkedése nem megfelelő:

A hatszintes szálloda nem illik Fonyód településképébe, sem tömegében, sem homlokzati kialakításában, sem nyílásrendjében, sem anyaghasználatban. A helyszínrajz is a telek túlépítettségét, túlzsúfoltságát mutatja, a robosztus tömeg idegen Fonyód építészeti arculatától.

A polgármester viszont azt válaszolta, hogy a szállodát üzemeltetni kell, és ha nem lehetséges a 100 férőhelyes szálloda, akkor nem kell szállodát építeni. Csakhogy szerinte Fonyód turisztikai szempontból épp azért nem fejlődik, mert az utóbbi időben három szálloda építését is megakadályozták

Árok László, a városfejlesztési bizottság elnöke a februári testületi ülésen megkérdezte, hogy a tervezéssel kapcsolatban tájékoztatják-e majd a képviselő-testületet, illetve elmondta, hogy legalább a látványtervet szeretné látni a szállodáról. Hidvégi polgármester erre csak annyit reagált, hogy nem fogják tárgyalni a terveket, mivel azok az építési hatóságra tartoznak. Információnk szerint a szálloda tervezése jelenleg is folyamatban van, de abból a testületet teljesen kihagyják.

Az állami főépítészt és a polgármestert is levélben kérdeztük arról, hogy ha problémáik vannak a tervekkel, akkor miért engedélyezték a helyi építési szabályzat módosítását, de sem Hidvégi József, sem Horváth János nem válaszolt a kérdésünkre.

Hogy megy az építési szabályzat módosítása?

Mivel a fonyódi beruházás helyszínét az önkormányzat kiemelt fejlesztési területté nyilvánította, nem kellett teljes eljárást lefolytatni, lehetőség nyílt a tárgyalásos eljárásra. A helyi építési szabályzat elfogadásához, módosításához így is hosszadalmas egyeztetési eljárás vezet:

  • Előzetes tájékoztatás: a polgármester indítja el, megküldve az érintetteknek a rendezés alá vont helyszínt, a rendezés célját és várható hatását.
  • Véleményezési szakasz: a beérkezett javaslatokat ismertetni kell a képviselő-testülettel, amely dönt azokról.
  • Végső szakmai véleményezési szakasz: A polgármester a szabályzat tervezetét és a beérkezett véleményeket megküldi szakmai véleményezésre az állami főépítésznek, aki ad egy záró szakmai véleményt, és egyeztető tárgyalásokat kezdeményez. Ezután kerülhet sor a záró szakmai vélemény megadására, amelyet az állami főépítész az egyeztetést követő 8 napon belül megküld a polgármesternek.
  • Elfogadási és hatálybaléptetési szakasz: a szabályzatot az elfogadását követő 15 napon belül meg kell küldeni az állami főépítésznek és az eljárásban részt vett államigazgatási szerveknek, a szabályzat legkorábban a képviselő-testület általi elfogadását követő 30. napon léphet hatályba.

Új cím, új vezető, de sportról továbbra sincs szó

A Pelso Polgári Sportegyesületet 2017 februárban alapították, jelenleg a fonyódi Ady Endre utca 5. szám alá van bejegyezve. Ezen a címen található a Balaton Áruház, és bár

több üzletessel is beszéltünk, még csak nem is hallottak az egyesületről, azt pedig kizártnak tartották, hogy az áruházban bármilyen tevékenységet végezne.

Amikor 2017-ben az Index először írt a fonyódi szállótervekről, akkor a Pelso Polgári Sportegyesület képviselője Kiss Zsófia volt, aki tavaly áprilisig a Tiborcz István érdekeltségéhez tartozó FND Kemping Kft. ügyvezetője volt. Az egyesületet most már Bajnóczi Zsigmond irányítja, tőle szerettük volna megtudni, hogy valóban végeznek-e bármilyen sportegyesületi tevékenységet, vagy az elnevezés dacára csak a szállodaépítéssel foglalkoznak, azonban sem őt, sem az egyesületet nem értük el. A korábbi elnökkel, Kiss Zsófiával sikerült beszélnünk, ő azonban nem akart nyilatkozni arról, hogy miért lépett ki, és Bajnóczi elérhetőségét sem tudta megadni. Az egyesület elnökének telefonszámáról érdeklődtünk a beruházást végző H&H Development Kft. tulajdonosánál, Holló Lászlónál is, aki azonban nem segített ebben.

Bajnóczi számos vállalkozásban megfordult tulajdonosként vagy tisztségviselőként, mára azonban ebből nem sok minden maradt. Ő volt a Demján Sándor-féle Arcadom Zrt. utolsó vezérigazgatója 2014-től az építőipari cég bedőléséig. Valaha együtt vezették a Hungaro-Investment Ingatlanfejlesztő Kft.-t Boródi Ferenccel, akinek a ’90-es évektől erős volt a kötődése a Demján-birodalomhoz, az Arcadom felszámolásakor az építőipari céget közvetlenül tulajdonló Euroinvest Zrt. vagyonkezelőjeként szerepelt a nyilvánosság előtt.

A Pelso Polgári Sportegyesületet egyébként nemcsak Kiss Zsófia miatt tartották Orbán Viktor vejéhez kötődőnek, az egyesület székhelye korábban a keszthelyi Martinovics utca 68. volt, amely Kovács Ferenc lakcíme. Kovács pedig annak a keszthelyi kikötőnek volt a vezérigazgatója és áttételesen résztulajdonosa, amelyet Tiborcz Istvánék vásároltak meg.

Kiemelt kép: Bielik István /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik