Belföld

Elhagyhatták a börtönt a kaposvári diákgyilkosság elkövetői

Jogerősen is kiengedték a börtönből a tizenegy évvel ezelőtti kaposvári diákgyilkosság elkövetőit. A 24.hu megtudta, hogy a Szombathelyi Törvényszék csütörtökön helybenhagyta az első fokon hozott feltételes szabadságra bocsátásról szóló határozatot. A két fiatalember már el is hagyta a börtön épületét.

K. Mihály és V. Dávid még gimnazista volt, amikor egy tóhoz csalta a volt barátját. Sz. József hiába könyörgött az életéért, osztálytársai nem kegyelmeztek neki: összeverték, majd a vízbe fojtották. A most 28 éves fiatalok többek közt a jó magaviseletüknek köszönhetően szabadulnak feltételesen.

A két, akkor 10. osztályos fiú és a későbbi áldozat a gimnázium kezdete óta barátok voltak, de a fiúkat egy idő után egyre jobban idegesíteni kezdte társuk viselkedése. 2008 tavaszára ez olyan terhessé vált a számukra, hogy elhatározták: megölik őt. Eleinte kettesben beszélgettek tervükről, majd azt elmondták két osztálytársuknak is, de ők nem hittek nekik.

A két fiú hosszú tervezgetés után abban egyezett meg, hogy nagyatádi illetőségű osztálytársukat egy talált, második világháborús géppisztoly ürügyén egy kaposvári tóhoz csalják, ott leütik, vésővel agyonverik, a testére szigetelőszalaggal köveket rögzítenek, aztán vízbe dobják. Ezt annyira komolyan gondolták, hogy a gyilkosság előtt kimentek a helyszínre és el is próbálták, hogy fognak végezni vele.

Aznap egyikük már a gimnáziumba magával vitte a vésőt, társa pedig a tervről mit sem sejtő áldozatot kérte meg arra, hogy vegye meg a szigetelőszalagot. A két fiú alkoholt fogyasztott, majd délután kettő körül az osztálytársukkal, Sz. Józseffel együtt kimentek a tóhoz.

Amikor kiértek, leütötték Józsefet egy bottal, majd többször is belevágták a vésőt. A fiú hiába könyörgött az életéért, K. Mihály és V. Dávid nem kegyelmezett neki.

Súlyos betondarabokat dobtak az arcára, majd az eszméletét vesztett társukat bedobták a tóba, s hogy biztosan elsüllyedjen, a testére köveket dobáltak. Az áldozat halálát fulladás okozta, de a testén talált több mint másfél tucat külsérelmi nyom alapján szakértők megállapították, hogy sérüléseibe is minden bizonnyal belehalt volna. A bíróság végül 14 év börtönre ítélte a két elkövetőt azzal a feltétellel, hogy jó magaviselet esetén tíz év után szabadulhatnak.

A két elkövető feltételes szabadságra bocsátására a Szombathelyi Országos Bv Intézet tett előterjesztést tavaly szeptemberben. A bíróság szeptemberben és novemberben is meghallgatta a két fiatalembert, és igazságügyi pszichológus bevonásával elmeszakértői bizonyítást, valamint pártfogó felügyelői vélemény készítését rendelte el. Ezek eredményéből több érdekesség is kiderült.

A két fiatalember összesen 46 alkalommal hagyhatta el az intézményt, amióta bent van. Fenyítésük nincs, egyikük 33, másikuk 46 jutalomban részesült. Mind a ketten több éve dolgoznak, és leérettségiztek a rácsok mögött. A megölt diáktársuk szülei által indított kártérítési perben 8 millió forint kártérítésre ítélték őket. Ezt a sértett jogi képviselő nyilatkozata alapján kifizették. Az igazságügyi pszichiátriai szakértői lelet és vélemény szerint az elítéltek személyiségszerkezete -a korábbi szakértői vizsgálatokkal összevetve- pozitív irányba változott, agressziót a pszichológiai vizsgálat nem jelez. A szakvélemény szerint mind a ketten arra törekszenek, hogy visszailleszkedjenek a társadalomba.

Meghallgatásukkor egyikük azt mondta, hogy gépészmérnöknek szeretne tanulni a munka mellett. Cinkostársa pedig azt állította, hogy munkából szeretné összegyűjteni a tandíjat majd a tanulmányaira. Utóbbi művészi szinten kifestette többek között a börtön kápolnáját és a mentőállomás gyermekváróját. A pártfogó felügyelői vélemény szerint a diáktársával végző két fiatal kapcsolattartása rendszeres és rendezett. A lakhatásuk és megélhetésük biztosított, és lehetőségük lesz arra, hogy a szabadulásuk után dolgozzanak. Mindkettő elítélt nyilatkozatban vállalta külön magatartási szabályok betartását.

A korábbi szabályozás szerint az elítéltet akkor lehetett feltételes szabadságra bocsátani, ha a szabadságvesztésnek a bíróság által meghatározott részét letöltötte és a büntetés végrehajtása alatt tanúsított kifogástalan magatartására, valamint arra a készségére tekintettel, hogy törvénytisztelő életmódot fog folytatni, és alaposan feltehető, hogy a büntetés célja további szabadságelvonás nélkül is elérhető.

A bíróság szerint kétségtelen, hogy az elkövetett bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyú, és hogy még mintegy három év van hátra a tettesek büntetéséből. Ugyanakkor a fogvatartottaknak a korábban felsoroltak és a támogató környezet, a munkavállalási lehetőség, a pártfogó felügyelői vélemény, valamint a rendőri jelentések alapján lehetőséget látott a bíróság arra, hogy feltételes szabadságra bocsássa őket azzal, hogy pártfogó felügyelet elrendelése mellett mind a kettejük számára külön magatartási szabályokat írt elő.

Az ügyész mind a kettő végzéssel szemben fellebbezett, ezért végleges döntést a másodfokú bíróság hozott. A 24.hu megtudta, hogy a Szombathelyi Törvényszék ma helybenhagyta az első fokú bíróság ítéletét. Ez megerősítette lapunknak a Vas Megyei Főügyészség szóvivője, Vassné Szele Adrienn is.

Ebben a percben kaptuk meg a határozatot. A Szombathelyi Törvényszék mind a két férfi esetében helybenhagyta a feltételes szabadságra bocsátásról szóló határozatot.

– mondta a szóvivő.

A két fiatalember délután kettő után pár perccel el is hagyhatta a szombathelyi börtön épületét.

Kiemelt képünkön: Ítélethirdetés a Pécsi Ítélőtáblán, ahol Krémer László bíró vezette tanács másodfokon tárgyalta annak a két kaposvári gimnazistának az ügyét, akik a Somogy Megyei Bíróság ítélete szerint előre kitervelten, különös kegyetlenséggel megölték egyik osztálytársukat. Fotó: Kálmándy Ferenc / MTI

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

flag of the european union on broken brick wall and half usa united states of america flag, crisis president and europe for europe business customs duties on products tax export and import concept
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.