MAMMOGRAPHY EXAMINATION 
Reportage in a radiology service in a hospital in Haute-Savoie, France. Digital mammogram. 

AMELIE-BENOIST / BSIP

Vannak orvosok, akik nem adnak igazolást a betegnek az adókedvezményhez

Valószínűleg jóval több beteg élhetne az adókedvezmény lehetőségével, mint amennyien jelenleg igénylik azt. Idén várhatóan megugrik a számuk, bár még mindig kevesen tudják, hogy több száz betegség után havi 7450 forintot lehet visszakapni az államtól. 2019-től ráadásul bővült a lista, így a korábbinál is többen jogosultak ettől az évtől szja-kedvezményre.

Sokan nem tudják, hogy fogyatékossággal, illetve krónikus betegséggel élők súlyos betegségük után adókedvezményben részesülhetnek. Ez már közel három évtizede így van, a betegségek listája pedig meglehetősen hosszú: az erre vonatkozó kormányrendelet 18 betegségcsoportot, azon belül mintegy 700 olyan betegséget határoz meg, amelyeknek érintettjei jogosulttá válhatnak az adókedvezményre. Az adókedvezmény a jelenlegi minimálbér 5 százaléka, tehát havi 7450 forint, ami éves szinten 90 ezer forintot jelent, ha az érintett tud erről a lehetőségről.

A listán több mint tíz éve nem változtattak, az idei évtől azonban hat betegséggel bővítették, így január elsejétől az adócsökkentésre jogosító betegségek körébe tartozik

 • az endometriózis
 • az emlőrák
 • a méhnyakrák
 • a petefészekrák
 • a prosztatadaganat és
 • a heredaganat is.

A teljes lajstromon nehéz kiigazodni, de ha valaki ismeri a betegségének a BNO kódját, akkor könnyen kikeresheti, rajta van-e a listán. A BNO kódrendszer a betegségek nemzetközi osztályozására szolgál az egészségügyben. A betegség főcsoportját egy betűvel és két számmal jelölik (az endometriózisnak például N80 a BNO kódja). A súlyos betegségeket listázó kormányrendelet mellékletében is a betegségek főcsoport BNO kódjai szerepelnek.

Milyen betegségek után jár adókedvezményt?

ITT A LISTA 

Milliárdokat hagynak a betegek államkasszában?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal korábbi tájékoztatása szerint 2017-ben 217 ezren éltek a betegségek után járó szja-kedvezmény lehetőségével, ami kevésnek tűnik annak fényében, hogy csak a szintén a listán szereplő diabéteszesek számát egymillióra teszik Magyarországon. Az mindenesetre jól látszik a 2010-től összegyűjtött adatokból, hogy hét év alatt közel 150 ezerrel lett több azon személyi jövedelemadót fizető dolgozók száma, akik betegségük után visszaigényelték az államtól a pénzt.

Az adókedvezményes egészségügyi problémák bővülésével várhatóan tovább emelkedik az igénylők száma, egyes becslések szerint az idén akár meg is duplázódhat – legalábbis ezt feltételezi az április elején megjelent tájékoztatás. Endometriózisban például közel 200 ezer nő szenved, és ha az újonnan listázott többi betegséget nézzük, akkor is több ezer páciensről van szó. A Nemzeti Rákregiszter 2015-re vonatkozó adatai szerint:

 • emlő rosszindulatú daganatával 8275 nőt és 189 férfit,
 • méhnyak rosszindulatú daganatával 1186 nőt,
 • petefészek rosszindulatú daganatával 1555 nőt,
 • hererákkal 638 férfit,
 • prosztatarákkal 4555  férfit diagnosztizáltak csak 2015-ben.

A listán szerepel a cukorbetegség is, amit a KSH adatai alapján 2017-ben tízezer felnőtt korú magyarból 1321-nél diagnosztizálták. Becslések szerint Magyarországon egymillió diabéteszes él. 

Vannak orvosok, akik megtagadják az igazolást

Az utóbbi években nagy nyilvánosságot kapott a Magyarországon 200 ezer nőt érintő endometriózis. A nőgyógyászati betegséggel itthon minden 10. fogamzáskorú nőnek számolnia kell. A 24.hu több cikkben is foglalkozott a betegséggel, ami százezer nő mindennapjait, szexuális életét keseríti meg, a meddő nők negyven százaléka pedig a betegség miatt nem tud teherbe esni.

Az endometriózisos nőket felkaroló Női Egészségért Alapítvány kuratóriumi elnöke a 24.hu-nak elmondta, sokat dolgoznak azon, hogy minél több érintett tudjon arról, hogy betegsége után adókedvezményt igényelhet vissza. Erről több csatornán is folyamatosan kommunikálnak, így a Facebookon, az Instagramon és a hírlevelükben is. Salamon Adrienn kiemelte, a Női Ligával együtt dolgozva érték el, hogy több női betegséggel is bővüljön a lista, így az endometriózison kívül az emlőrákkal, a méhnyakrákkal és a petefészekrákkal küzdők, a döntéshozók pedig megszavazták, hogy a hererák és prosztatarák érintettjei is megkapják 2019. január elsejétől a kedvezményt, ami 5 évre visszamenőleg érvényesíthető, amennyiben már fennállt a betegség.

Az endometriózist kezelő kevés számú endometriózis-specialista Salamon Adrienn szerint tisztában van ezzel a lehetőséggel, és fel is hívja rá páciensei figyelmét, de tapasztalható az igazolások kiállításának megtagadása is a szakértők, illetve háziorvosok körében.

Ezt azzal indokolják, hogy a beteget megműtötték és tünetmentes, azonban ez nem teljesen van így: például az emlőrák vagy az endometriózis esetében is a páciens egész életére kiható betegségről van szó, amely élethosszig tartó kezeléseket és költségeket von maga után, ami után jogosan, a törvényben meghatározottak szerint járna adókedvezmény.

Kiemelte azonban, hogy többségben vannak azok az orvosok, akik proaktívak, és maguk hívják fel páciensük figyelmét az adókedvezmény igénylésének lehetőségére. Egy, a 24.hu-nak nyilatkozó endometriózisos beteg elmondta, nagy segítséget jelent neki a havi 7450 forint, mert a kezelésben felírt fogamzásgátló tablettát nem támogatja az állam, így ebből a pénzből ki tudja azt gazdálkodni.

Kinél pattog a labda?

Az, hogy hat betegséggel bővül a lista, idén januárban jelentette be Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára, aki elmondta,  a 217 ezer igénylő harmada tavaly adóelőlegként igényelte a kedvezményt, kétharmaduk pedig az éves adóbevallásában érvényesítette. A teljes érintetti körről nem volt információja, de valószínűsítette, hogy jóval többen élhetnének az adókedvezmény lehetőségével, mint amennyien jelenleg igénylik. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár ehhez hozzátette: szeretnék, ha mind az érintettekhez, mind a kezelőorvosokhoz eljutna az adókedvezmény igénylésének lehetősége, és erre utóbbiak felhívnák pácienseik figyelmét.

Megkérdeztük az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnökét, a háziorvosok körében mennyire általános gyakorlat, hogy tájékoztatják betegeiket az adókedvezmény igénybevételéről. Selmeczi Kamill szerint ez esetben a betegnél pattog a labda, mert az ő érdeke, hogy tájékozódjon adóügyekben és vigye az erről szóló dokumentumot a háziorvosának, aki aztán igazolja és továbbküldi azt az adóhatóságnak. A maga is praktizáló orvos azonban üdvözölné, ha lenne olyan szoftver az orvosok gépén, ami jelezné, ha a beteg jogosult lenne a kedvezményre. Hiába működik már az EESZT, erre egyelőre nincs lehetőség.

Az teljesen esetleges, hogy az orvosok tájékoztatják-e a beteget az adókedvezmény lehetőségéről, vagy sem. Amíg Selmeczi Kamill azt mondja, a beteg dolga a tájékozódás, addig egyik olvasónk azt mesélte, amikor kiderült, hogy laktózintoleranciája van, a gasztroenterológusa szólt neki, hogy rá is érvényes a kedvezmény, az adóbevallásnál ne felejtse el kitölteni a megfelelő részt. A tejcukrot lebontó laktáz tabletták havi többezres költségét éppen fedezni fogja a visszaigényelt havi 7450 forint.

Megkérdeztünk egy  adószakértőt is, aki szerint az igazolás a kulcs, és annak kibocsátója, az orvos. Ha az orvos megállapítja és igazolja a betegséget, akkor az adózónak nyilatkozni kell a munkáltató felé, hogy igénybe venné az adókedvezményt. Ha év közben nem veszi igénybe, akkor a bevallástervezet sem tartalmazza, de a bevallásban ez igénybe vehető.

Angyal József okleveles adószakértő határozott véleménye az, hogy az igazolást kiadó orvos feladata a beteg tájékoztatása arról, hogy olyan betegségben szenved, ami adókedvezményre jogosítja. „Ha egy beteg elmegy az orvoshoz, aki diagnosztizálja a betegségét, akkor a betegnek miért lenne még az is a dolga, hogy megkérdezze, jár-e neki adókedvezmény?” Az orvosnak kell kétséget kizárólag tudnia, hogy jár-e az adókedvezmény – véli az okleveles adószakértő.

És bár az igazolás kiállítása az orvos dolga, annak felhasználása már a betegé:

Ez olyan, mint a bankban befizetett készpénz, amiről automatikusan ad igazolást az intézmény. Ha elmegyek orvoshoz, aki megállapítja  betegségemet, akkor adnia kel egy igazolást, amit a adózó páciens vagy felhasznál, vagy nem, de ez már az ő felelőssége, hogy a munkáltatójának szóljon.

Kiemelt kép: Amelie-Benoist / BISP / AFP

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

flag of the european union on broken brick wall and half usa united states of america flag, crisis president and europe for europe business customs duties on products tax export and import concept
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.