Belföld

Bayer Zsolt önkormányzati lakása előtt magyarázta olcsó bérleti díját

Miután kedden beszámoltunk róla, hogy Bayer Zsolt meglehetősen alacsony áron, 32 ezer forintért bérel önkormányzati lakást a Várban, a kormánypárti publicista szűkkörű sajtótájékoztatót hívott össze Úri utcai lakása elé, hogy megmagyarázza lakásszerzésének és -bérlésének körülményeit. Az eseményen a kormánypárti Magyar Nemzet és Hír Televízió (ezeknek munkatársa Bayer) mellett az Index és a 24.hu vehetett részt.

Bayer Zsolt 32 ezer forintért bérel önkormányzati lakást a Várban
Cserével jutott hozzá, tízmillió forintot költött az Úri utcai ingatlan felújítására.

Noha az újságíró elmondása szerint azért állt a sajtó elé, mert a „legelképesztőbb és legaljasabb rágalmak jelentek meg önkormányzati lakása megszerzésének körülményeiről”, valójában semmit nem cáfolt cikkünkből.

A Fidesz ötös számú párttagkönyvének tulajdonosa a rendszerváltástól kezdve vezette le a budai Várnegyed önkormányzati lakásállományának bérbeadási gyakorlatát. Kiemelten beszélt a lakáscserével szerzett önkormányzati lakásokról, minthogy ő is így szerezte 49 négyzetméteres Úri utcai lakását. Ez azt jelenti, hogy egy magántulajdonú ingatlant adott a bérleti jogért cserébe a korábbi bérlőnek. Az I. kerületi önkormányzat lakásrendelete alapján ilyen esetben úgynevezett költségelvű lakbért kell fizetni, ami a budai Vár kiemelt övezetében, mint a Mátyás Templom környéke – ahova Bayer is költözött – négyzetméterenként nettó 510 forint.


A publicista hangsúlyozta, mindenki ennyi lakbért fizet, mint ő, „a fideszesek és nem fideszesek egyaránt”. Ezzel kapcsolatban megkérdeztük tőle, hogy helyesnek tartja-e azt a gyakorlatot, hogy a Budavári Önkormányzat ennyire alacsony lakbért szab Várba költözőknek, köztük jómódú embereknek is, miközben tavaly egy átlagos albérlet ára piaci alapon 150 ezer forint volt Budapesten. Erre azt mondta:

Nem is értem a kérdést. Ez a gyakorlat harminc éve. Nekem nem tisztem megítélni az, hogy helyes, sem azt, hogy helytelen. Ez ma a jogi helyzet.

Bayer egyébként egy listával is készült a tájékoztatóra arra vonatkozóan, hogy kik laknak még rajta kívül a Várban, és javasolta, hogy mindenkitől kérdezzük meg, hogyan szerezte a lakását. Felsorolása szerint a Várnegyedben lakik

  • Baráth Etele, aki MSZP-kormányok minisztere volt,
  • E. Vámos Ágnes, aki szerinte a Horn Gábor-féle Vendel-kör tagja,
  • Tamási Miklós, aki a CEU Open Society Archives vezetője volt,
  • és Bakró-Nagy Ferenc, az Index munkatársa, aki részt vett a sajtótájékoztatón.

A fideszes újságíró lakását is megmutatta az újságíróknak, illetve egy ötmillió forintról szóló felújítási szerződést is lobogtatott, ami azért érdekes, mert korábban kérdésünkre azt írta, hogy 10 milliót költött a felújításra.

Emlékezetes, Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere, és szülei is önkormányzati lakáshoz jutottak a Várban. Emellett számos, a Fideszhez közeli fontos ember, köztük Lázár János vadásztársa Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, valamint a Semjén Zsoltot kitüntető Safari Club elnöke is bagóért bérel önkormányzati lakást a Várban. Mint ahogyan nemrég megírtuk, hogy Palkovics László innovációs miniszter is meglehetősen olcsó bérleti díjat fizet önkormányzati lakásáért a Várban.

Kiemelt kép: Bárdi Bálint /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik