Közélet

Hátradőlhet a fideszes polgármester: még 5 évig lakhat az önkormányzat lakásában

Óriási szerencse érte az I. kerületi fideszes polgármestert, ugyanis képviselőtársai megszavazták, hogy az önkormányzat további 5 évvel meghosszabbítsa a lakásbérleti szerződését – értesült a 24.hu.

Még a Magyar Nemzet számolt be arról, hogy Nagy Gábor Tamás a főváros egyik legelőkelőbb részén, a Várnegyedben jutott hozzá egy 71 négyzetméteres önkormányzati lakáshoz. A fideszes politikus 2013-ban szerezte meg a bérleti jogát a Táncsics Mihály utca 23-ban található patinás műemlék ház egyik lakásának.

A budavári önkormányzat akkor azt közölte, a polgármester életvitelszerűen lakik az ingatlanban, amelyhez nyilvános, piaci pályázaton jutott hozzá. Hozzátették, a lakásért havonta 81 203 forintot fizet Nagy Gábor Tamás, ez az összeg a „piaci pályázaton megajánlott bérleti díj”.

Az önkormányzat csütörtök délutáni testületi ülésén határozott úgy, hogy 2023. június 30-ig határozott időre, változatlan feltételekkel meghosszabbítja a bérleti szerződést.

Veres Dávid a budavári önkormányzat független képviselője arról tájékoztatta portálunkat, hogy a határozatot az alpolgármester terjesztette elő, amelynek értelmében minden éveben a jegybanki alapkamat mértékével emelkedhet a bérleti díj összege. A független képviselő elmondta, ő nem szavazta meg a határozatot, mert szerinte jogtalan és abszurd helyzetet teremtett az önkormányzat, amit nem kívánt legitimálni a szavazatával.

Érdekes, hogy piaci árat emleget az önkormányzat, ugyanis a Várnegyedben egy 70 négyzetméteres lakás valódi piaci alapon akár több százezer forintba is kerülhet havonta.

A legnagyobb ingatlanportálokon elérhető bérleti díjak közt 300-400 ezer forintos díjat is találni a vári lakásokért.

Egyébként az is kiderült, hogy nem csak a polgármester, hanem a volt felesége, illetve szülei is állami, illetve önkormányzati bérlakásokban laknak az I. kerületben. Nagy Gábor Tamás szülei ráadásul 2020-ig lakhatnak pofátlanul olcsón a Budai Várban.

De nem mellékes az sem, hogy

a Budavári Önkormányzat által fillérekért osztogatott bérlakások ügyében hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt rendelt el nyomozást a IX. kerületi Ügyészség. A nyomozás jelenleg is zajlik. Az I. kerületben jutányos összegekért kiadott önkormányzati ingatlanok miatt a fideszes Tényi István, Hegedűs Lórántné, a Jobbik parlamenti képviselője és Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke is feljelentést tett. Azonban a rendőrség először lesöpörte azokat arra hivatkozva, hogy nem történt bűncselekmény.

Az ügyészség ugyanakkor felülbírálta a nyomozókat s kötelezte a Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztályát, hogy vizsgálja ki az ügyet.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik