Belföld

Oroszország jogállam a magyar menekültügyi hatóság szerint

Ezért húzódik hat éve annak a menedékkérőnek az ügye, akinek a bíróság mindannyiszor igazat adott.

Hat éve várja hazánkban egy orosz menedékkérő, hogy pozitívan bírálja el beadványát a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal. A hatóság minden alkalommal elutasította a kérelmet, a bíróság viszont minden alkalommal úgy döntött, hogy járna neki a menekültstátusz – írja az Index.

Ám 2015 óta a bíróság nem mondhatja ki a végső szót, minden esetben vissza kell utalni az ügyet a hatósághoz. A Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ezért az Európai Unió bíróságához fordult, hogy állapítsa meg: megfelelően érvényesül-e az uniós irányelv, ha a magyar bíróságok nem hozhatnak végleges döntést a menedékkérelmekről.

Alekszej Torubarov kérelmét arra hivatkozva utasítja el a hatóság, hogy Oroszország jogállam, ahol Torubarovnak lehetősége van a tisztességes eljáráshoz. A hatvanéves férfinak a cikk szerint étteremhálózata volt Volgográdban, amire szemet vetett a városvezetéssel, a rendőrséggel és az FSZB-vel összejátszó szervezett bűnözés.

Torubarov ellen egy rendőr megzsarolásának gyanújával indult eljárás, miután egy fedett akciónak hazudott találkozón egymillió dollárt fizetett ki. Egy idő után lehetőséget kapott, hogy elutazzon, ekkor családjával Prágáig ment, de Oroszország nemzetközi körözést adott ki ellene, egy ausztriai útján pedig őrizetbe vette az osztrák rendőrség.

Bár Ausztria nem adta ki Oroszországnak, Csehországban ismét őrizetbe vették, és kiadatása mellett döntöttek. Ennek nyomán a cseh kormány több tagja lemondott, végül Csehország is elismerte, hogy a kiadatás jogtalan volt. Hónapokat töltött orosz őrizetben, végül kiengedték. 2013-ban Ukrajnán keresztül a zöldhatáron át Magyarországra szökött, innen Csehországba ment volna, de a határőrök elfogták, így ügyében Magyarország lett az illetékes.

A férfi most Hévíz környékén várja a döntést ügyében, azt mondta, szerényen él a családjától kapott pénzből. Ha megkapná a menekültstátuszt, Csehországba menne családjához, akik most egy-kéthavonta látogatják, és dolgozni kezdene.

A magyarországi eljárásról azt mondta: olyanok döntöttek róla Budapesten, akik soha nem látták és nem is beszéltek vele. Aki igen, az együttérzéssel és megértéssel hallgatta még a menekültügyi hivatalban is, és sajnálkozását fejezte ki az elutasításkor. Torubarov azt is mondta, Oroszországgal szemben nagy különbség, hogy Magyarországon a rendőrség megbecsült, és nincs jele korrupciónak. „Nekem csak jó tapasztalataim vannak” – jelentette ki. (Illusztráció: Mikhail KLIMENTYEV / SPUTNIK / AFP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik