Belföld

Kitiltási ügy: az egyetlen vádlott másodszor is ugyanazt a büntetést kapta, amit a bíróság egyszer már megsemmisített

T. Viktor András bűnös – mondta ki a bíróság a kitiltási ügyben indult perben, amelyben egyetlen vádlott volt. T. Viktort két év szabadságvesztésre ítélte a bíróság, de a végrehajtását három évre felfüggesztette. Ez elsőfokú, tehát nem jogerős ítélet.

De pontosan megegyezik azzal az ítélettel, amelyet a bíróság első fokon egyszer már meghozott, ám a másodfokú bíróság megsemmisített. Akkor új eljárásra is utasították az elsőfokú bíróságot.

A kitiltási ügy

Lassan öt éve robbant ki a kitiltási ügy, amelynek a lényege, hogy az Egyesült Államok hat magas rangú magyar személy beutazását tiltotta meg az USA-ba, arra hivatkozva, hogy korrupciós ügyben játszhattak szerepet. A hatoknak csak egyike állt a nyilvánosság elé, Vida Ildikó akkor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke volt (utána Simicska vállalatbirodalmában viselt tisztséget, nemrég azonban átállt a simácskátlanított oldalra, a Nyerges Zsolt által megszerzett cégek egyikénél kapott pozíciót.)

A magyar ügyészség egyetlen a kormányoldalhoz nem köthető személyt vádolt meg. 2015 végén kiadott közleményét – szokatlan módon – úgy fogalmazta meg, hogy könnyen be lehessen azonosítani a megvádolt személyt. T. Viktor, egy informatikai cég alapító-tulajdonosa került a célkeresztbe.

Az ügyészség szerint T. Viktor befolyással üzérkedett, vagyis saját szakállra dolgozott, amikor azt hitette el az amerikai étolajgyártó cég, a Bunge Zrt. által fizetett lobbistával, hogy ismer olyan befolyásos személyt a kormányközeli körből, aki el tudja intézni, hogy az amerikai étolajgyártó cégnek nagy károkat okozó áfacsalásnak véget vessenek az áfakulcs 27-ről 5 százalékra való mérséklésével (nem lett volna kifizetődő az áfacsalás), és a cég versenytársainak adóhatósági vizsgálatát elhúzzák. Az állítólagos ajánlat szerint a Bunge-nek 2 milliárd forintot kellett volna fizetni egy alapítványnak, a pénz pedig döntéshozók megvesztegetésére kellett – legalábbis ez volt az ügyészég akkori álláspontja. Meg az, hogy T. valójában nem ismert senkit, nem tudta volna elintézni a belengetett áfacsökkentést, törvényváltoztatást.

Az elsőfokú bíróság azonban lesöpörte az ügyészség narratíváját, a bíróság szerint ugyanis a vádlott csak közvetítő és bűnsegéd volt a történetben, és egy valódi 2 milliárdos korrupciós ajánlatot közvetített. Ám a bíróság azt nem tudta megállapítani, hogy ki volt a megbízó, mert az ügyészségnek nem sikerült erről eleget megtudnia. Például le sem hallgatta az egyetlen vádlott telefonját, majd nem indította újra a nyomozást az elsőfokú bírósági ítélet és indoklás után sem.

Az első fokú bíróság 2016 nyarán T. Viktort 2 év börtönre ítélte, de három évre felfüggesztette a büntetés végrehajtását.

Az ügyben többször felmerült még Heim Péternek, a kormányközeli, befolyásos Századvég Gazdaságkutató egyik vezetőjének az esetleges érintettsége. Már csak azért is, mert Heim nem cáfolta, hogy ő lenne az egyik, akit az USA kitiltott. Heim tagadta, hogy részt vett volna az ügyben, sőt, azt is állította, hogy nem hallott soha T. Viktorról, a rendőrség csak tanúként hallgatta ki őt.

Az elsőfokú ítéletet nem egészen egy év múlva a másodfok megsemmisítette, arra utasítva az első fokon eljáró bíróságot, új tárgyalást folytasson le.

A törvényszék ítélete ugyanis részben hiányos, iratellenes, a bíróság tényekből további tényekre helytelen következtetéseket vont le, és indoklási kötelezettségének sem tett eleget.

Gyurisné Komlóssy Éva tanácsvezető bíró a hatályon kívül helyező végzés indoklásában kifejtette, a bíróságnak az olyan ügyekben, amelyekben egy állítás és egy tagadás áll szemben, fokozott gondossággal kell vizsgálnia, mi támasztja alá azokat. A törvényszéknek így meg kell állapítania, hogy a vádlott üzenetet közvetített-e és mi volt annak a tartalma, vagy csak a személyes véleményét közölte a tanúval.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Pedestrians walk past placards featuring Britain's Prime Minister Theresa May and opposition Labour party leader Jeremy Corbyn near the Houses of Parliament in central London on April 3, 2019. - Prime Minister Theresa May was to meet on Wednesday with the leader of Britain's main opposition party in a bid to thrash out a Brexit compromise with just days to go until the deadline for leaving the bloc. (Photo by Tolga Akmen / various sources / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.