Belföld

Megegyezett egymással a kormány és az MTA

Március 8-án ismét találkozott az MTA és az ITM tárgyaló delegációja, Lovász László és Palkovics László vezetésével. A döntés-előkészítő tárgyalás végén a két vezető közös szándéknyilatkozatot írt alá, amelyet az alábbiakban szó szerint közlünk a Magyar Tudományos Akadémia közleménye alapján.

„I. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke tudomásul veszi a Kormány szándékát, miszerint az MTA kutatóintézet-hálózatát az Akadémia szervezetén kívül kívánja működtetni.

II. A tárgyaló felek megállapodnak abban, hogy az MTA kutatóintézet-hálózatának 2020. január 1-től történő működtetésére a következő elvek mentén dolgoznak ki javaslatot:

  1. Az MTA kutatóintézet-hálózata az új struktúra kialakulásakor egyben marad, az esetleges belső strukturális változtatásokról az új Irányító Testület dönt.
  2. A létrehozandó Irányító Testület(ek)be az MTA és a Kormány paritásos alapon küld képviselőket, a tudományos közösség többségi részvételének biztosítása mellett. A testület elnökét az MTA elnöke és a tudománypolitikáért felelős miniszter konszenzusos javaslata alapján a miniszterelnök nevezi ki.
  3. Az MTA kutatóintézet-hálózat által használt/működtetett vagyon az MTA tulajdonában marad. Az érintett vagyon új konstrukcióban történő rendelkezésre bocsátásának jogcímét meg kell határozni. 
  4. Az intézetek az MTA névjegyét („brandjét”) használhatják, ha az MTA követelményeinek megfelelnek.
  5. A kutatóintézet-hálózat világos, hosszú távú stratégia mentén (beleértve a finanszírozást is) működik.
  6. Az intézethálózat működtetését önálló jogi személy végzi. Ennek jogi formáját a tárgyaló felek később egyeztetik.
  7. Az ITM minisztere biztosítja a 2019. január 1. és 2019. május 31. közötti időszakra az MTA kutatóintézet-hálózat működését szolgáló személyi és dologi forrásokat.
  8. A fenti elvek szerinti megállapodást követő időszakban az új irányítási rendszer életbe lépéséig az MTA kutatóintézet-hálózat finanszírozása legalább a 2019. évi színvonalon biztosított.
  9. A Kormány célja a kutatási források jövőbeli növelése”.

A következő hetekben a tárgyaló felek kidolgozzák ennek részleteit, és az így születő javaslat a megfelelő eljárásrendben az Akadémia legfőbb döntéshozó testülete, a Közgyűlés elé kerül.

A megállapodás sokban emlékeztet az első kormányzati tervekre, amelyeket még 2018 szeptemberében fogalmazott meg Palkovics.

Megpecsételődött az akadémiai kutatóintézetek sorsa
A hálózat egy része megszűnik, egy része egyetemekhez kerül. Ami marad, annak munkáját egy új testület irányítja. Az MTA nem tárgyal tovább Palkovics László minisztériumával.

Ehhez képest az MTA részéről előrelépésnek kommunikálható, hogy az Akadémiánál marad a vagyon, illetve az irányító testületen keresztül lesz beleszólásuk a döntésekbe. Ez annak fényében siker, hogy az elmúlt hónapok alatt súlyosabb dolgokkal is fenyegette a kormány az MTA-t.

Kiemelt kép: Budapest, 2017. március 23. Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke (b2) és Palkovics László, Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára (j) megérkezik az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete által, a 2017. évi országjelentésről szervezett konferenciára a Magyar Tudományos Akadémián 2017. március 23-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ajánlott videó