Belföld

MOK: Három éven belül el kell érni a 1,5 milliós orvosi fizetést

Facebook-posztban reagált a Magyar Orvosi Kamara (MOK) az Újratervezés nevű, a MOK megreformálását céljául kitűző orvoscsoport választási programjára. Ahogyan korábban részletesen beszámoltunk róla, a program legfontosabb elemei:

  • a másfél milliós szakorvosi fizetés,
  • egy intézkedési javaslat a hálapénz megszüntetésére,
  • és az online értékelési felület.
Választási programot hirdetett az egészségügy megújításáért küzdő orvoscsoport
Másfél milliós szakorvosi fizetés, intézkedési javaslat a hálapénz megszüntetésére, online értékelési felület - ezek a főbb pontjai a programnak.

A MOK kissé keserű hangvételű bejegyzésében arról ír, hogy a tagság ugyan egyre aktívabb és számos építő kritikát küldenek számukra, a jószándék azonban nem mindig elég. Nehezményezik, hogy az Újratervezésben olyan szakemberek vannak, akik nem ismerik kellően a kamara működését, illetve szerintük:

Nem szerencsés, ha független köztestület programját olyan személy is jegyzi, aki aktív pártpolitikus, állami vezető szerepében ugyanazon köztestület meggyengítésén, sőt megszüntetésén munkálkodott, ma pedig számon kérően kritizál, ráadásul az egészségügy elüzletiesítését is minden erejével szorgalmazta szemben a MOK szolidaritás elven nyugvó, mindenki számára egyenlő eséllyel elérhető közfinanszírozott egészségügy megvédéséért, annak fennmaradásáért folytatott küzdelmével.

Leszögezik azt is, hogy szemben az Újratervezés programjával nem a következő 5 év során, hanem sokkal hamarabb, legkésőbb 2022. január 1-ig kell elérni a csoport által felvetett 1,5 milliós szakorvosi illetményt.  Késedelmesnek ítélik a hálapénz kivezetésére kitűzött öt évet is, ezt is kivezetnék legkésőbb az említett időpontig. Mint írják: a nyugdíj mellett munkát vállaló kollégáik  érdekében már sokkal korábban léptek, 8 pontos érvrendszerüket hónapokkal ezelőtt benyújtották.

Kemény szavakkal reaálnak a MOK gazdálkodását kritizáló felvetésekre:

Kénytelenek vagyunk ezúton is határozottan visszautasítani a megfogalmazott célkitűzések között megbúvó gyanúsítást a köztestületi gazdálkodással kapcsolatosan! A Magyar Orvosi Kamara működése, költségvetése, a tagdíjak felhasználása teljesen transzparens, nyilvános, a törvényes szabályoknak mindenben megfelelve közzétett. Aki bármilyen módon ezzel kapcsolatban mást próbál állítani, az hitelt ront és hazudik.

Posztjuk végén arról írnak, hogy minél aktívabb választási részvételt szeretnének.

Egyúttal intünk mindenkit: Óvakodjanak a hamis prófétáktól!

– teszik hozzá félre nem érthetően az Újratervezésre utalva.

Öntsünk tiszta vizet a pohárba(gondolatok az Újratervezés csoport programhirdetése kapcsán)Kampány van. A Magyar…

Közzétette: Magyar Orvosi Kamara – 2019. március 5., kedd

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó