Belföld

„Az orvosok azt sem hiszik, hogy az összefogásnak lenne bármi ereje”

Nemrég lépett színre egy orvosokból álló mozgalom, aminek célja megújítani az egészségügyet. Az Újratervezés csoport a folyamatot többek között az orvosi kamara megreformálásával kezdené.

Az Újratervezés egyik alapítójával a Népszava készített interjút. Máté-Horváth Nóra aneszteziológus azt mondta a lapnak, van értelme az orvosi kamarának, de jogos elvárás lenne az a szervezettől, hogy „a politikai szeszély ellenére képviselje a szakmát a politika felé. Ez a tevékenysége azonban nem meggyőző”.

Az orvostársadalom szerinte rettentően megosztott, „miközben általános apátia, letargia érezhető, az, hogy úgysem lesz jobb”.

Az orvosok azt sem igen hiszik, hogy az összefogásnak lenne bármi ereje. Probléma a rendszerbe belekövesedett hálapénz is, ami csak fokozza ezt tagoltságot.

Máté-Horváth Nóra szerint az Újratervezés csoport nem palotaforradalmat hirdetett. Olyan küldötteket szeretnének delegálni a kamarába, akik később hajlandóak az orvosi közösségért tenni.

Hangsúlyozom, hogy nem Éger István ellen vagyunk, hanem egy jobb kamaráért.

Éger Istvánról, a Magyar Orvosi Kamara elnökéről még annyit mondott: „Volt másfél évtizede tenni valamit egy élhető, szerethető orvosi kamaráért, amiben bizalmunk van, és ez nem történt meg.”

Éger István a 24.hu-nak nyilatkozva nemrég azt mondta az Újratervezés csoportról, hogy téves paradigmát követnek, az orvosi kamara egy jól bevált és stabilan működő rendszer. Az a stabilitás, amit képviselnek, megőrzendő érték:

Éger István: Magyarországon még mindig jobb az egészségügy, mint Afganisztánban
Az orvosi kamara elnöke szerint 15 év alatt hiába tettek könyvtárnyi javaslatot, az egészségpolitika süket és értelmetlen, az illetékes minisztérium inkompetens, a kormány még a törvényeket is megsérti.

Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik