Belföld

Gyurcsány Hitlerre utalva leírta a németeknek, milyen Orbán

A DK elnöke maga szemlézte a Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelent írását.

Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán tette közzé cikkét, amelyben azt kéri a németektől és politikusaiktól, hogy

az európai értékeket ne tegyük kockára Orbán kedvéért.

Írásában felidézi, hogy a német kultúra kapcsán az ember főleg  Beethovenre, Goethére, Schillerre gondol, neki azonban fontosabb a  hétköznapok kultúrája.

Tamás fiam pár éve volt tizennyolc éves. Talán azért is, mert korábban egy évig Németországban tanult, lelkes Bayern München rajongó lett. Születésnapjára ezért elvittem Münchenbe, hogy megnézzünk egy Bayern-Dortmund meccset. Metróval mentünk ki az Allianz Arénába. A kocsikban a két szurkolótábor jól felismerhető volt. Legnagyobb meglepetésemre a két tábor tagjai nem bántották egymást. Voltak szellemes beszólások, csípős humor. És sok nevetés. De nem volt ellenségeskedés – egyszerűen készültek kedvenc csapataik összecsapására. Nekem ez a barátságos civódás csaknem szürreális volt.
Nálunk Magyarországon az örök rivális csapatok szurkolótáborai hasonló esetben véresre vernék egymást és összetörnék a metrószerelvényt.

Ennek oka, hogy a Fidesz az elmúlt években kölcsönös gyűlöletre akarta nevelni a magyarokat. Csak az a jó magyar, aki egyetért azzal, amit a kormány gondol, képvisel. Aki nem, az talán nem is  magyar, egyszerűen hazaáruló.

Országismertető

Nekünk utálnunk kell Brüsszelt, de szeretni kell Moszkvát. Macron ellenség, Erdogan barát. Keresztényként nem segíthetünk a menekülteknek. Aki mégis megteszi – egy új törvény alapján – bűncselekményt követ el. A miniszterelnök első két gyermekét megkeresztelő evangélikus lelkész egyházát nem ismeri el a kormány, törvényes költségvetési járandóságának kifizetését európai bírósági döntés ellenére megtagadja. A hajléktalanokra is bűnözőként tekintenek egy új törvény szerint. A civil szervezeteket Magyarország ellenségeinek kiáltották ki. A kormány Bécsbe üldözte a Közép-Európai Egyetemet. Most folyik a Magyar Tudományos Akadémia önállóságának felszámolása. A Legfelsőbb Bíróság, az Ügyészség, az Állami Számvevőszék élén a kormányfő barátai ülnek, a szabad sajtó szinte már nem is létezik. A kormány sajtója közben megpróbál kikészíteni egy tizennyolc éves diáklányt, mert egy tüntetésen az merte mondani, hogy torkig van a rendszerrel. Ilyen ma Magyarország.

Gyurcsány nem várja Németországtól, hogy a magyarok helyett küzdjön ez ellen. Tudja, a választóknak kell a kormányt támogató két és fél millió emberrel szemben többséget szerezni. Akkor is, ha tombol a hazug kormánymédia, ha az utcákat ellepik a Brüsszel ellen uszító plakátok, a közszolgálat álló nap kormánypropagandát sugároz és az ellenzéket pénzügyileg is el akarják lehetetleníteni.

Hitler után a németek ne értenék?

Ha vannak, akik érthetik, hogy miről írok, azok Önök. Elkápráztatni egy népet, csapdába ejteni lelkét, erkölcsét nem nehéz. A gonosznak ellenállni a dicsőség oltárán iszonyatosan nehéz. És mert mi emberek esendők vagyunk, nem egyszer akár egy hamis ígéretért is bűnbe esünk. Ez történik ma Magyarországon sokakkal. A harcról, a küzdelemről, a magyar kiválasztottságról, a földről, a vérről, a nép genetikai homogenitásáról, a nemzet sikeres jövőjéről szóló ígéretek hamis reményt adnak a reménytelennek, a felemelkedés illúzióját a letaszítottnak. Ugye ismerős ideológia? Ez nem történelem, ez a mai Magyarország.

Több mint kiábrándító

Ennek dacára Németország politikai vezetőinek jelentős része elnéző Orbán Viktor politikájával, ami számára több mint kiábrándító. Ismeri sokukat személyesen és okos, felelős emberek.

Széles látókörűbbek, képzettebbek, mint a legtöbb magyar politikus. E tekintetben legyenek büszkék rájuk.

Mostanában mégis csalódást okoznak az európai, szabadságszerető magyaroknak. Tudják, hogy ami Magyarországon történik, az egész Európát fenyegeti, mégis taktikáznak. Gyurcsány érti, hogy fontos a német autógyárak érdeke, az Európai Néppárt egysége, parlamenti többsége.

De érdemes ezért feladni mindent? A szabadságot, a demokráciát, az emberi méltóságot, a jogállamiság eszményét? Megéri, hogy megengedjük, hogy az olyan bajkeverők, mint Orbán, Salvini, Marine Le Pen tönkretegyék Európát, és a béke és prosperitás helyett a gyűlölet és az ellenségeskedés korát hozzák el?

Gyurcsány szerint már nincs helye taktikázásnak. Két választás van, európai egység és demokrácia – vagy szétesés és újabb háborúskodás.

Politikát csinálunk, de történelmet írunk – szerintem ezt Önök jobban tudják, mint én. Kérem, ne játsszanak a történelemmel. Egyszer már láttuk, hogy annak mi a vége.

Írását a Demokratikus Koalíció elnöke azzal zárja, hogy ezt a meccset Németország nélkül nem lehet megnyerni. Néhány napja Gyurcsány Ferenc a német kancellárnak írt egy hasonló levelet.

Gyurcsány drámai levelet írt Merkelnek
Figyelmeztette a kancellárt, hogy már nem tűrheti tovább „Orbán gazemberségét”.

Kiemelt kép: 24.hu/Karancsi Rudolf

Ajánlott videó

Olvasói sztorik