Belföld

Úgy megvertek egy rabot, hogy életmentő műtétet kellett rajta végrehajtani

Fotó: Neményi Márton / 24.hu
Fotó: Neményi Márton / 24.hu

Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal az elítélttel szemben, aki két évvel ezelőtt életveszélyes sérüléseket okozott a cellatársának. A több mint 10 éves fegyházbüntetését töltő elítélt a várható szabadulására figyelemmel az úgynevezett reintegrációs zárkában került elhelyezésre a későbbi sértettel együtt.

Közöttük baráti kapcsolat alakult ki, ami azonban fokozatosan alá- és fölérendeltségi viszonnyá alakult át, melyben a vádlott igyekezett a társát érzelmileg befolyásolni, és kontroll alatt tartani, meghatározva számára azt is, hogy hová mehet, illetőleg kivel beszélhet.

Az áldozata a bűncselekményt megelőző időszakban más elítéltekkel is beszélgetett. Jól érezte magát, megsértve ezzel azt a viszonyt, amelyet vonatkozásában a zárkatársa kialakított.

Ebből adódóan a rajta uralkodni akaró társa kiabálni kezdett vele, amikor visszatért a zárkába. Ezt követően két alkalommal arcon vágta, majd nagy erővel, ököllel a hasának bal oldalán is megütötte. A sértett fájdalmában a zárkaajtónak esett és összegörnyedt, ekkor a cellatársa még egyszer ugyanazon a helyen, hastájékon vágta. A sértett nem értesítette a büntetés-végrehajtási intézet állományát sem a bántalmazás tényéről, sem arról, hogy rosszul érzi magát, csak akkor kért orvosi segítséget, amikor fájdalmai már elviselhetetlen mértéket öltöttek.

A kórházi ellátás során megállapították, hogy a megvert rabnak többnapos lépsérülése van, amely azonnali műtéti beavatkozást indokolt. Emellett lépnagyobbodás és vérzés miatt is gyógykezelésben részesítették a sértettet. Az orvosi beavatkozásnak köszönhetően nem kellett a lépet eltávolítani, azonban a rab sérülései így is 8 napon túl gyógyultak és közvetett életveszélyes állapotot eredményeztek.

A főügyészség életveszélyt okozó testi sértéssel vádolja az elkövetőt. A letartóztatásban levő vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik